A Jobbik számon kérné Pintért és Hajdut

2012.08.28. 13:31 Módosítva: 2012.08.28. 13:32

A Jobbik az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága összehívását kezdeményezi, hogy a testület rendkívüli ülésen hallgassa meg Pintér Sándor belügyminisztert és Hajdu Jánost, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatóját.

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja kedden, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a többi közt arra vár választ: Hajdu János kapott-e engedélyt Pintér Sándortól a kőszegi Tranzit – Fesztivál a határon című rendezvényen való szereplésre, vagyis arra, hogy "egyenruhában részt vegyen egy politikai rendezvényen és ott politikai állásfoglalást tegyen".

A képviselő bírálta a rendőrség szombati, csókakői fellépését is, ahol megfogalmazása szerint több száz rendőr jelent meg, "megszállva a települést, anélkül, hogy bárki tudta volna, ki és mi ellen irányul az akció".

A Jobbik politikusa kifogásolta, hogy Hajdu János Kőszegen egy megoldandó, de kezelhető problémának nevezte a Jobbikot. Mirkóczki Ádám kijelentette: huszonkét éve nem volt arra példa Magyarországon, hogy egy rendészeti szerv vezetője politikai nyilatkozatot tegyen. Úgy véli: ez "Orbán Viktor személyi testőrének őszödi beszéde volt”.

Hajdu János szombaton, a kőszegi Tranzit – Fesztivál a határon elnevezésű közéleti rendezvényen az ország belső, de kezelhető problémájaként említette, hogy "meglehetősen erőre kapott a szélsőjobboldal”. Példaként hozta fel, hogy a Jobbik bejutott a parlamentbe.

Mirkóczki Ádám a Csókakőn történtekkel kapcsolatban emlékeztetett arra: az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elismerte, hogy a fellépés a gárdaavatás ellen irányult. A Jobbik képviselője ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta: a Magyar Gárda minden utódszervezete, így az Új Magyar Gárda is törvényesen működik, így a rendőrségének nem volt jogalapja kivonulni.

Kifogásolta, hogy Garamvölgyi László kijelentései arra nem utaltak, milyen információk alapján vonult ki a rendőrség a Fejér megyei településre. Mirkóczki Ádám úgy véli, itt kapcsolódik össze az esemény Hajdu János kijelentéseivel, és szerinte felmerül a kérdés, használnak-e a Jobbik és országgyűlési képviselői ellen titkosszolgálati eszközöket, ez ugyanis – mit mondta – bűncselekménynek minősülne.