Elkaszálták az MNB közbeszerzését

2012.08.28. 10:48

A Magyar Nemzeti Bankot (MNB) elmarasztaló határozatot hozott hétfőn a Közbeszerzési Döntőbizottság. A probléma az MNB épületeivel kapcsolatos tervezési, műszaki ellenőrzési és szakértői munkák tárgyában kiírt közbeszerzési eljárással volt. A döntőbizottsághoz az egyik sikertelen jelentkező, az Építész Kaláka Kft. fordult, ők kértek jogorvoslatot.

A testület igazat adott nekik. A döntőbizottság egyrészt megállapította, hogy az MNB megsértette a közbeszerzési törvényt, másrészt megsemmisítette a közbeszerzési eljárást lezáró döntést, és kötelezte az MNB-t, hogy fizessen meg az Építész Kaláka Kft-nek 200 ezer forint igazgatási szolgáltatási díjat, 50 ezer forintot pedig térítsen vissza a cégnek.

A közbeszerzést még áprilisban írta ki az MNB az Európai Unió Hivatalos Lapjában, 25 millió forint értékű keretmegállapodást akartak kötni a nyertessel 24 hónapos időtartamra. Tíz ajánlat érkezett a májusi határidőig.

A panaszos Építész Kaláka Kft. ajánlatával nem volt megelégedve az MNB. Először hiánypótlásra szólította fel a céget, majd arra hivatkozva, hogy a felszólításra nem orvosolták maradéktalanul a hiányosságokat, és nem nyújtották be az összes kért dokumentumot, érvénytelennek nyilvánította a bank a cég ajánlatát.

A bank az eredeti felhívásban megkövetelte a jelentkezőktől, hogy biztosítsanak a munkához megadott szakmai múltú, végzettségű szakembereket. A vita akörül forgott, hogy az Építész Kaláka Kft. ajánlatában megjelölt szakember, egy bizonyos P. J. okleveles építészmérnök vajon rendelkezik-e a kért szakmai kvalitásokkal vagy sem, képes-e belsőépítészi feladatokat is végezni.

A döntőbizottság szerint a bank a vita során eleve rosszul követelt hiánypótlást a cégtől, és emiatt jogsértő volt az is, hogy ilyen okból érvénytelennek minősítette végül az ajánlatát.

Az eljárásban egyébként érvényes és nyertes ajánlatatot csak az Óbuda Konzorcium (Óbuda Építész Stúdió Kft. és Óbuda-Újlak Zrt.), valamint az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft. tett, az összes többi ajánlatot érvénytelennek nyilvánították.