Beszámíthatónak találták P. Lászlót

2012.08.28. 18:00
Büntetőjogi értelemben teljes mértékben felelősségre vonható tettéért a Bándy Kata meggyilkolásával gyanúsított P. László az elmeszakértői vizsgálat alapján. Beszámítható, még személyiségzavarban sem szenved, és nem akadályozta tette súlyosságának felismerésében az általa fogyasztott alkohol és drog sem.

Kedden ismertették a Bándy Kata meggyilkolásával gyanúsított P. Lászlóval a róla készült ideg-elmeszakértői véleményt. A férfi kirendelt ügyvédje, Sólymos Sára az Indexnek elmondta: a szakvélemény szerint védence teljesen beszámítható.

A szakértők szerint még az sem áll meg, hogy bódult állapotban követte volna el a gyilkosságot, tette hozzá. P. László korábban elmondta a rendőröknek, hogy bort ivott és kábítószert is fogyasztott a gyilkosság napján. A szakértők szerint ugyanakkor a kábítószer és az ital hatása alatt is tudta, mit tesz, a szaknyelv szerint "felismerte cselekménye társadalomra való veszélyességét", a bódult állapot tehát nem játszott szerepet. Erre többek közt abból következtettek, hogy a férfi emlékszik a történtekre, el tudja mondani a részleteket.

3140248 3c33a2c69c171c0069f5f78752ec2572 o
Fotó: Facebook

Az ügyvéd elmondta azt is: a pszichológus szakvéleménye alapján P. László "egy teljesen átlagos ember", azzal a megjegyzéssel, hogy okosabb, értelmesebb annál, mint amit képzettsége (általános iskola és egy év tanulás autószerelőnek) alapján várni lehetett. Bár átesett gyerekkori traumákon, apja hiányán, intézeti éveken, nem szenved lelki betegségben vagy személyiségzavarban a pszichológus megállapítása szerint.

Mindez azt jelenti, hogy "büntetőjogi értelemben teljes mértékbe beszámítható, felelni kell a tettééért", mondta Sólymos Sára. Megjegyezte: védence maga sem próbált a bódult állapottal végezni, csupán tényként elmondta a rendőröknek, hogy ivott, és drogot fogyasztott. Az ügyvédnő szerint az elmeszakértői vizsgálat eredményében nincs semmi meglepő, erre lehetett számítani.

A pécsi rendőrségi pszichológus, Bándy Kata július 8-án tűnt el. Holttestét három nappal később találták meg otthona közelében. A rendőrség július 15-én fogta el a 26 éves P. Lászlót, aki részletes beismerő vallomást tett. Elmondta, hogy a lányt megfojtotta, de azt tagadta, hogy megerőszakolta volna. A megyei rendőrség július 21-én tartott sajtótájékoztatót a nyomozásról. Akkor a rendőrök még nem tudtak választ adni arra a kérdésre, hogy történt-e nemi erőszak, vagy sem, szakértői eredményre vártak.

Hétfőn többek között az erre irányuló szakértői vizsgálat eredményéről is próbáltunk érdeklődni a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságnál. Kérdeztünk az elmeszakértői vizsgálatról, a kábítószer-fogyasztásról és esetleges újabb gyanúsításról is, de egyik kérdésünkre sem kaptunk válasz. "A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a korábbi sajtótájékoztatón elhangzottakon kívül továbbra sem kíván a nyomozás megállapításairól tájékoztatást adni" – válaszolták. Ügyvédje szerint ugyanakkor mostanáig nem gyanúsították meg P. Lászlót nemi erőszakkal. Aljas indokból elkövetett emberöléssel és (a lány telefonjának elvétele miatt) kifosztással gyanúsítják továbbra is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport