Előzetesben marad az M3-ason halálos balesetet okozó nő

2012.08.28. 13:24 Módosítva: 2012.08.28. 19:00

Előzetes letartóztatásban marad a Budapest Környéki Törvényszék másodfokú döntése értelmében az a szlovák nő, aki augusztus 21-én terepjárójával beleszaladt egy autóba az M3-as autópályán, négy ember halálát okozva – közölte Kende Katalin szóvivő.

A Budapest Környéki Törvényszék helybenhagyta a nyomozási bíró által hozott elsőfokú döntést azzal az indokkal, hogy a szökés, illetve az elrejtőzés veszélye továbbra is fennáll, elutasítva a 35 éves nő ügyvédjének óvadékra, illetve házi őrizetre vonatkozó beadványát. A végzés 30 napra szól.

Nem fogadták el tehát azt a védői érvelést, miszerint a gyanúsított rendezett családi és anyagi háttere okán házi őrizet elrendelése is elégséges lenne, illetve óvadék ellenében szabadlábon védekezhetne – mondta el Kende Katalin.

Kállai Gábor, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője korábban közölte: az előzetes letartóztatás elrendelésében az a tény is fontos szerepet játszhat, hogy azért a bűncselekményért, amellyel a nőt meggyanúsították, 5-től 10 évig terjedő, tehát súlyos szabadságvesztés szabható ki.

Az ügyészségi szóvivő kitért arra is, hogy az időközben elkészült szakértői jelentések szerint a gyanúsított vérében 1,5 ezrelékes véralkoholszintet mutattak ki, vagyis közepesen ittas állapotban vezette a kocsiját, amikor nekiütközött a Fiatnak. Kábítószer fogyasztását sem lehet kizárni, mivel a nő szervezetében ópiátszármazékot találtak (amit ő antibiotikum szedésével magyarázott). Ez ügyben a végső szót az illetékes szakértőnek kell majd kimondania.

A szlovák rendszámú BMW augusztus 21-én hajnalban az M3-as autópálya főváros felé vezető oldalán ment neki az előtte haladó Fiat Puntónak, amely az ütközés következtében a szalagkorlátnak csapódott, majd kigyulladt. A szabályosan közlekedő személyautóban két középkorú karácsondi házaspár utazott. Négyük közül hárman bennégtek a kocsiban, míg az az 54 éves asszony, aki másod- és harmadfokú égési sérülései ellenére ki tudott menekülni a járműből, a fővárosi Honvédkórházban két nappal később halt meg.

A BMW vezetője a volt szlovák miniszter, a kassai Vasművet privatizáló Alexander Rezes lánya – adta hírül saját információkra hivatkozva a baleset másnapján a Novy Cas című szlovák bulvárlap.

A műszaki szakértői vizsgálat akár hetekig is eltarthat.

Nem kért peráthelyezést

Eddig fel sem merült annak lehetősége, hogy az M3-ason történt, négy halálos áldozattal járó balesetet okozó szlovák nő a folyamatban lévő büntetőeljárását átadnák Szlovákiának – közölte a nő ügyvédje, Tóth M. Gábor, cáfolva az ezzel ellentétes tartalmú szlovák sajtóhíreket.

A szlovák nő ügyvédjére hivatkozva a Novy Cas szlovák bulvárlap hétfőn azt írta, Eva Varholíková-Rezesovának a vonatkozó jogi normák alapján lehetősége lett volna arra, hogy kérvényezze az ellene indítandó bűnvádi eljárás Szlovákiában való lefolytatását, a szlovák nő azonban nem akart élni ezzel a lehetőséggel.

Tóth M. Gábor közleményben leszögezte: a hivatkozott szlovák sajtóorgánumnak sem szóban, sem írásban nem nyilatkozott. Az eljárás kezdete óta egyetlen szlovák írott, vagy elektronikus sajtótermék sem vette fel vele a kapcsolatot.

Ráadásul az eljárás eddigi szakaszában sem formális, sem informális lehetősége nem vetődött fel annak, hogy a folyamatban lévő büntetőeljárást átadnák Szlovákiának, "hiszen ennek jogszabályi feltételei nem állnak fenn". Nem volt tehát olyan helyzet, amelyben akár ügyfele, akár ő választhattak volna – írta az ügyvéd.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport