Mondjál kevesebbet, akkor nem tudnak beléd kötni

2012.08.28. 15:42
Hajdú János, a TEK főigazgatója a sajtótájékoztató közepén próbálta megsúgni a kiszabadított magyar túsznak, hogy nem érdemes sokat beszélnie.

Magánúton jártak Damaszkuszban, semmi közük se a rezsimhez, se a lázadókhoz, látogatásuknak semmi köze a korábbi tevékenységükhöz, a konfliktusnak jelét sem látták, miközben még várost is néztek és csak azután "indult el a lavina", hogy elrabolták őket. Ezek után viszont már, ha újra megkérné őket szíriai "barátjuk", szó sem lehetne arról, hogy Szíriába utazzanak. Lényegében ennyit árult el a három kiszabadított magyar túsz egyike a Terrorelhárítási Központ (TEK) sajtótájékoztatóján, amikor Hajdú János, a TEK főigazgatója a füléhez hajolt, és odasúgott valamit.

A vezető terrorelhárító viszont nem számolt azzal, hogy a sajtótájékoztató közepén szavait mikrofonok rögzítik, így jól hallható, hogy azt mondja, "mondjál kevesebbet, akkor nem tudnak beléd kötni". (Az alábbi videón 0:50-nél hallható. A sajtótájékoztatóról készült teljes videóriportot itt nézheti meg.)

Takács Szabolcs, a külügyminisztérium helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a magyar kormánynak semmi köze nem volt a három túsz kinti tevékenységéhez. Martonyi János külügyminiszter azt mondta, még a gyanúját is el kell hárítani annak, hogy a magyar hatóságok bármit is tudtak volna a túszul ejtett magyar szakértők munkájáról és ki kell vizsgálni, sértettek-e törvényt vagy Magyarország érdekeit.

A három férfi korábban a rendőrség különböző szakmai területein teljesített szolgálatot, egyikőjük kutyakiképzéssel foglalkozott. Mindhárman évekkel ezelőtt leszereltek, az eddigi adatok alapján 2005-ben, 2007-ben és 2008-ban hagyták el a szervezetet.

Az eset a jelenlegi információk szerint nincs összefüggésben azzal az áprilisi emberrablással, ahol két magyar tűnt el Szíriában, és a TEK csak hosszas diplomáciai huzavona után tudott kommandósokat küldeni a helyszínre. Az akkori akciónak azonban egyelőre semmilyen látható eredménye nincsen, még csak új információ sem érkezett a sorsukról.