Zsidó alapítványok vették meg az Arany Alkonyt

2012.08.28. 17:57
Két brüsszeli zsidó alapítvány, a Brit Europe és a Chanosh vásárolta meg az Arany Alkony idősotthonok ingatlanjait birtokló céget. Az 1300 embernek otthont adó idősotthon-hálózat új fenntartója az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) lesz – közölte a vallási szervezet.

Mint írták, a tranzakció célja, hogy az otthonokban az ellátást a jövőben az EMIH által alapított Olajág Otthonok egyházi intézmény biztosítsa, s így tovább működhessen Magyarország egyik legszínvonalasabb idősotthoni hálózata. A vételárról annyit közöltek, arányban van a mintegy 70 ezer négyzetméternyi ingatlan, illetve az azokat terhelő bankhitel értékével.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a szerződés aláírásával rendeződik az idősotthon-hálózat jövője. A közlemény idézi Robert Isaknak, a Brit Europe alapítvány vezetőjének szavait, miszerint folytatni kívánják a magyar zsidóság tradícióit a társadalmi felelősségvállalásban, mert világszerte több zsidó hitközség végez hasonló tevékenységet. Lehetőséget kívánnak továbbá adni az EMIH-nek, hogy a szociális ellátás területére is kiterjessze szolgáltatásait.

Az EMIH közlése szerint az intézmények ökumenikus jellege nem változik, csak bővülnek majd a kóser étkezés, a rabbi vezette imák és a Biblia-tanulás, valamint a zsidó ünnepek közös megünneplésének lehetőségei. Az ellátás folyamatos és biztonságos fenntartásáért az Olajág Otthonok keresi a kapcsolatot a jelenlegi fenntartóval, a Kálvin János Presbiteri Misszióval is – tették hozzá.

A fővárosi kormányhivatal idén márciusban vonta vissza a budapesti Arany Alkony idősotthonok működési engedélyét. A döntés következtében 1300 idős ember ellátása vált bizonytalanná.