Eger kizárta polgárait közgyűléséről

2012.08.30. 16:20
Többet nem szólalhatnak fel az egri közgyűlés ülésein állampolgárok, döntött a testület. Nem volt érdeklődés a lehetőség iránt, és az állampolgárok egyúttal tiszteletlenek is voltak, szólt az indoklás.

A jövőben nem szólalhatnak fel az egri közgyűlés ülésein az állampolgárok, erről a testület csütörtökön döntött, a hevesi megyeszékhelyen. Az ülés megkezdésével egy időben a Magyar Szolidaritás Mozgalom egri csoportjának szervezésében 20-30 ember tüntetett a Városháza épülete előtt az előterjesztés ellen.

Az előterjesztés indoklása szerint a közérdekű témában megtehető állampolgári felszólalások lehetőségével 2011-ben összesen 11 lakos élt, és a felszólalások tartalma és stílusa több esetben vitatható volt, méltatlan Eger város közgyűléséhez, vagyis a lehetőség nem váltotta be az ahhoz fűzött reményeket. Ugyanakkor az állampolgároknak számos más lehetőség, fórum áll a rendelkezésükre arra, hogy kifejtsék a véleményüket a közügyeket illetően.

A polgármesteri hivatal évi százezres nagyságrendű ügyfélforgalmat bonyolít le, a városi zöldszámon, emailen, illetve fogadóórákon és lakossági fórumokon pedig észrevételek százait fogadják a képviselők és a hivatal ügyintézői - hangzott el az ülésen. Az állampolgári felszólalás lehetőségének eltörlésével egyidejűleg a testület döntött arról, hogy az eddigi egy helyett a jövőben évente két közmeghallgatást tart.