Jogszabály-módosítás a jászapáti iskola miatt

2012.08.30. 17:21

Az egyenlő bánásmód hatékonyabb érvényesítéséhez jogszabály-módosításra kérte az alapvető jogok biztosa az oktatásért felelős minisztert a jászapáti iskola roma gyerekeket megkülönböztető gyakorlatának vizsgálata alapján; a tárcavezető elfogadta a javaslatokat - közölte Szabó Máté hivatala.

A közlemény szerint az ombudsman felhívta a figyelmet arra, hogy az egyenlő bánásmódról szóló törvény az oktatási elkülönítést csak szűk körre, pontosan meghatározott esetekben, feltételekkel, indokoltsággal engedi meg, különben akkor is jogellenes az elkülönítés, ha amiatt senki nem szenved hátrányt. Emellett "mások tanuláshoz fűződő jogának jobb érvényesülése érdekében sem lehet jogszerűen létrehozni és működtetni személyek, csoportok elkülönítésére szolgáló telephelyet, osztályt, csoportot".

A közlés szerint a jászapáti iskolában magatartászavarra hivatkozva különítik el a többiektől a roma gyerekek többségét, amivel azt akarták elérni, hogy a tanórák közötti szünetekben se találkozhassanak a többiekkel. Az ombudsman hangsúlyozta: ez közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül.

A biztos hangsúlyozta: az állam szerveinek különösen fontos kötelessége intézkedéseket tenni azon tanulók jogainak védelméért, akiknek a családja nem él panasszal. A hivatal közleménye szerint az egyenlő bánásmód érvényesítésének ellenőrzésekor az állam oldaláról nem érvényesült maradéktalanul az alapvető jogok védelmének kötelezettsége, illetve a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga, így az ombudsman egy további vizsgálatában elemzi a jászapáti iskola fenntartói jogainak részbeni átadását az egyháznak.

Szabó Máté a közoktatási szakértők továbbképzésére vonatkozó jogszabály szigorítását is kérte a minisztertől, aki megígérte a szabályozás felülvizsgálatát.