Jogszerűtlen volt az előállítás a sajókazai iskolában

2012.08.30. 16:06
A rendőrök cigányozás után bilincsben vittek el az iskolából három roma lányt és egy fiút, mert összetűzésbe kerültek egy társukkal. Szabó Máté ombudsman felkérte az országos rendőrfőkapitányt, tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a jövőben közoktatási intézményben rendőri intézkedés csak kivételesen történhessen.

Jogszerűtlen és aránytalan volt a roma fiatalok megbilincselése és előállítása a sajókazai iskolában februárban, mondta az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté felkérte az országos rendőrfőkapitányt, tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy közoktatási intézményben rendőri intézkedés csak kivételes esetben történhessen.

Szabó Máté a sajókazai roma fiatalok előállításának vizsgálata során rámutatott arra: sérült az előállítottak emberi méltósághoz és személyes szabadsághoz való joga, illetve az intézkedés megzavarta az iskola rendjét és a szemtanúk gyermeki jogai is csorbultak. Emellett a rendőrség aránytalan sérelmet okozott az intézkedés alá vont fiatalkorúaknak, különösen azért, mert a rendőri intézkedések azok tanárai és diáktársai előtt történtek.

Felesleges volt az előállítás

A biztos felkérte az országos rendőrfőkapitányt, tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a jövőben közoktatási intézményben rendőri intézkedés csak kivételesen - például halaszthatatlan nyomozati cselekmény, vagy például iskolai verekedés miatt - történhessen. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrfőkapitánynál pedig az ombudsman kezdeményezte, hogy az ismertesse az alárendeltségében működő hivatásos állománnyal a jelentés tartalmát, és hívja fel beosztottjai figyelmét arra, hogy a jövőben intézkedéseik alatt az arányosság követelményének és a fokozatosság elvének figyelembevételével, alapjogsérelem nélkül járjanak el.

Szabó Máté szerint a fiatalokat a büntetőeljárási törvény előírásai alapján nem előállítani kellett volna, hanem gyanúsítotti kihallgatásra kellett volna beidézni, illetve az adott körülmények mérlegelése nélkül, automatikusan alkalmaztak bilincset, ami így az ombudsman szerint jogszerűtlen volt.

A bilincselés valódi oka

A biztos a médiából értesült arról, hogy egy sajókazai iskolában történt bántalmazás miatt fiatalkorúakat állítottak elő a rendőrök. Egy sajókazai kiskorú - törvényes képviselőjével - feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen, mert 2012 februárjában a Dr. Ámbédkár Iskolában az óraközi szünetben bántalmazták, tíz nappal később pedig az iskola épületét 8-10 rendőr körbevette, majd négy, 14-16 éves roma fiatalt megbilincselve előállítottak a rendőrségre.

Ahogy arról beszámoltunk, a rendőrség egy 17 éves lány inzultálása miatt szállt ki a sajókazai iskolába. Az épületet körbekerítették, majd bementek, és a tanárok előtt cigányozni kezdtek. Végül négy 14-16 éves fiatalkorút (3 lányt és egy fiút) bilincsben vittek el

A cigányokat tömörítő buddhista közösség vezetője szerint a rendőrök valójában a népszámlálási nyomozás sajtóvisszhangja miatt próbálnak bosszút állni. Miként az Index megírta, a rendőrség a két sajókazai romatelepen a romák vallási hovatartozására vonatkozó népszámlálási kérdésre adott válaszok nyomozati felhasználásához gyűjtött hozzájárulásokat. Az adatokat azonban a cenzust lebonyolító KSH ha tehetné, sem tudná kiadni, azok ugyanis nem névhez kötöttek.

Az elhúzódó konfliktus hátterében az áll, hogy a buddhista közösség missziós munkája eredményeképpen a helyi romák öntudatosabban, szervezetebben képviselik a jogaikat és az érdekeiket, ami sérti az évtizedek alatt kialakult status quót, és komoly többségi ellenállásba ütközik.