A kormányhivatal perel az ajkai iskoláért

2012.08.30. 13:36

A Veszprém megyei kormányhivatal pert indított azért, hogy az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium ne kerüljön a Hit Gyülekezetéhez. A fenntartóváltásról a Veszprémi Törvényszék dönt.

Schwartz Béla, a város MSZP-s polgármestere elmondta: a kormányhivatal két törvényességi felhívást intézett az önkormányzathoz, ami miatt a Hit Gyülekezete egyházzal megkötött közoktatási megállapodást a szeptemberi tanévkezdéssel nem lehet megvalósítani.

Hozzátette: a közoktatási törvény előírásaival összhangban a képviselő-testület a május 31-i ülésén hozott határozatában végleges döntést hozott; az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium fenntartói jogát szeptember elsejétől, jogutódlással a Hit Gyülekezetének kívánta átadni. A képviselő-testület nem értett egyet a kormányhivatal törvényességi észrevételével, ezért a kormánymegbízott mérlegelési jogkörében eljárva keresetet indított a Veszprémi Törvényszéken a határozatok hatályon kívül helyezése iránt.

Schwartz Béla elmondta, hogy az önkormányzat hétfőn rendkívüli testületi ülésen meghosszabbította a fenntartói jogutódlásról szóló döntésének hatályát. Hozzátette: a kormányhivatal feltett szándéka, hogy mindenáron megakadályozza az oktatási intézmény átadását. Véleménye szerint a bíróság a szeptemberi tanévkezdés előtt nem tud jogerős döntést hozni, ezért az Ajkai Szakképző Iskola egyenlőre önkormányzati fenntartásban marad.

A kormányhivatal későbbre ígért tájékoztatást az ügyről.