Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Makovecz Imre nevét vette fel egy iskola

2012.08.31. 15:05

Makovecz Imre építész nevét vette fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csenger általános iskolája; a tanévnyitóval egybekötött hivatalos névadó ünnepséget pénteken tartották a magyar-román határ mellett fekvő kisvárosban.

Az eseményen Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár az építész által tervezett iskola aulájában megjelent több száz tanuló, pedagógus és szülő előtt az évszázad egyik legnagyobb magyarjának nevezte a csaknem egy éve elhunyt Makovecz Imrét, aki Csengerben is sok épületet álmodott és tervezett meg.

A szalagátvágási ceremónia után leleplezték Makovecz Imrének az iskola előtt felállított bronz mellszobrát, valamint az építész portréját.

A mintegy ötezer lakosú település városközpontját Makovecz Imre és csoportja tervezte az 1990-es években. Az organikus építészeti stílusú általános iskola, sportcsarnok, görög katolikus és adventista templom mellett a szolgáltató- és egészségház, a járóbeteg-szakrendelő, valamint a polgármesteri hivatal is az építész és tervezőcsoportja kézjegyét viseli.