Napelemes iskolában nyitották meg a tanévet

2012.08.31. 21:09 Módosítva: 2012.08.31. 21:13

Egy vastag oszlopon hatalmas napelem áll a most felújított harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda udvarán, ahol az országos tanévnyitót tartják. Tavaly kibővítették az iskolát, új aula, lift és mozgássérült vécé épült, kívülről is újraburkolták az egész épületet. Idén az iskola összes ablakát kicserélték, a mellette lévő óvodában szép játszótér áll, rendben van a tető és van egy jó nagy tornaterem is. A bejárat mellett az új nemzeti fejlesztési terv hatalmas táblája áll a 85 milliós energetikai fejlesztésről, amelyhez a kétezer fős falu önkormányzata 15 millióval járult hozzá.

A Borsod megyei község iskolájában van digitális tábla, nyelvi labor, lehet angolul és németül tanulni, emelt szinten matematikát és számítástechnikát, és van néptáncfoglalkozás, judo és foci is. A harsányi suli ökoiskolává is vált, nemcsak a napelem és a két faaprítékkal működő kazán miatt, amihez majd a falu közmunkásai gyűjtik a tüzelnivalót, hanem a természettudatos nevelés miatt is. Minden iskolának így kéne kinézni, de tudjuk, nem ez a jellemző, és érthető, hogy az oktatási miniszterek vagy államtitkárok inkább ilyen helyekre szeretnek jönni tanévet nyitni, nem az elnépőtelendő falvak málló vakolatú iskoláiba vagy a lepukkant lakótelepek hetvenes években épült paneliskoláiba.

Az "illusztris vendég látogat el településünkre" című játék jól ismert koreográfiája szerint a falu polgármestere és az iskolaigazgató topog a bejáratnál, várják, hogy befusson a csupa nagybetűvel Államtitkár Asszony Škoda Superbje. A másik magas rangú vendég, Tállai András területfejlesztésért felelős államtitkár, a környék országgyűlési képviselője már itt van.

Begördül a Skoda, Hoffmann Rózsa fehér kosztümben száll ki és a harsányi tornateremben elkezdődhet a flott tanévnyitó. Nagyon szimpatikus, hogy nem nyújtják fölöslegesen hosszúra a műsort, összesen fél óra az egész. Először mély búgás hallatszik a hangszórókból, és csak egy idő után esik le, hogy ez a Himnusz. Most először hallom azt a mindenki számára jobban énekelhető és ezért az eredetihez képest jóval mélyebbre vett Himnuszt, amit tavaly óta az oktatási hivatal honlapjáról tölthetnek le az iskolák. Ez a verzió kétségtelenül jobban énekelhető, és még a "Megbűnhődte már e népnél" sem torkollik reménytelen visításba az ének.

Itt is mondanak verset csillogó szemű, de a vakáció vége miatt kissé szomorú gyerekek arról, hogy ugyan véget ért a nyár, de milyen sok izgalommal vár az iskola. Meglepetés, hogy nem énekkar van, a zenei blokkot a népzenét elektronikus alapokkal ötvöző, rádiókban is hallható Kiss Kata zenekar adja - Tavaszi szél vizet áraszt hegedűvel, szintivel, dobokkal és elektromos gitárral.

Hoffmann Rózsa papír nélkül tart beszédet. Szimpatikus, hogy elsőként nem a polgármestert vagy a többi vendéget köszönti, hanem a diákokat, mégiscsak róluk szól ez az egész. Az államtitkár a Himnuszra rímelve Isten áldását, jókedvet és bőséget kér az országra, de mint mondja, talán éppen a jókedvből van a legkevesebb, ami elviselhetővé teszi a nehézségeket. Én nem tudtam, de ez a 1017. tanévnyitó, már ha onnan számoljuk, ahonnan Hoffmann Rózsa, azaz 996-tól, amikor a bencések megalapították az első iskolát Pannonhalmán.

Az államtitkár aztán röviden vázolja a diákok számára az idei tanévben egyedül érezhető legfontosabb változás, a mindennapos testnevelés lényegét. Mint mondja, ez nemcsak a testi egészség miatt fontos, hanem az akaraterőt is fejleszti. Az ember így tanulja meg, hogy ha nagyon fáradt, akkor is fussa le még egyszer azt a kört, és fontos azért is, mert az ember a csapatjátékokban megtanul együttműködni másokkal. Januártól az állam veszi át az iskolák fenntartását, ami sok munkával jár majd az igazgatóknak és az önkormányzatoknál dolgozóknak, de Hoffmann itt is azt hangsúlyozza, hogy a gyerekeknek ebből az amúgy lényeges változásból semmit nem szabad észrevenniük.

Ennyi volt életem legrövidebb tanévnyitója, majd szünet következik. Egy falubelivel beszélgetek, aki azt meséli: nagyon örülnek, hogy ilyen szép lett az iskola és imádkoznak, hogy legyen is bele elég gyerek. Sok fejlesztés történt az elmúlt két évben, mióta az új polgármester van, mondja a férfi, lett például kivilágított műfüves pályája is iskolának. Minek köszönhető ez a látványos és gyors fejlődés? Összefogott a falu, kinézték, milyen lehetőségek vannak és jól szerepeltek a mindenki számára nyilvános pályázatokon? A falubeli ember szerint inkább az számított, hogy a polgármesterük korábban Tállai András mellett dolgozott - sejlik fel a 21. században is tovább élő feudalizmus egy szelete.

Ebből következik aztán ízelítő a szünet után, amikor a tornateremben minikonferencia kezdődik, amelynek elején a polgármester köszönő szavakat mond Tállai Andrásnak és Hoffmann Rózsának, majd Hoffmann Rózsának átad egy hatalmas csokor virágot, Tállai Andrásnak, Harsány díszpolgárának pedig egy üveg bort, majd ismét megjelenik a színen a Kiss Kata zenekar, amely egyik számát Rózsa nap alkalmából egyenesen az Államtitkár Asszonynak ajánlja. Itt jegyezzük meg, hogy ha egy országban a pályázati rendszer normálisan működne, egy kétezres falunak az iskolája felújításáért biztos nem államtitkároknak kéne hálálkodnia, hanem csakis önmagát ünnepelnie - de mint fentebb kifejtettük, ez nálunk nem így megy.