Szijjártó: Elfogadhatatlan az azeri eljárás

2012.09.02. 15:24 Módosítva: 2012.09.02. 16:27
A Külügyminisztérium vasárnap jelezte Azerbajdzsán budapesti nagykövetének, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja az azeri kiadatási ügyben zajlott eljárást. Szijjártó Péter szerint élénk a fantáziájuk azoknak, akik államkötvény-vásárlást látnak a háttérben.

Martonyi János külügyminiszter helyett Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára közölte a magyar álláspontot az MTI-vel. Megismételte: Magyarország az ügy minden részletében az Európa Tanács nemzetközi kiadatási ügyeket rendező egyezménye szerint járt el.

Az örmény katonatársa meggyilkolásáért elítélt azeri férfi jogi képviselője kezdeményezte az igazságügyi miniszternél, hogy Ramil Sahib Safarov Azerbajdzsánban tölthesse le büntetését. Ezek után az igazságügyi tárca vezetője megkereste az azeri hatóságokat, akik jelezték, hogy a budapesti ítélet alapját képező bűncselekmény az ő államuk büntető törvénykönyve szerint is bűncselekmény, és életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető, majd közölték azt is, folytatni kívánják az ítélet végrehajtását – mondta Szijjártó Péter.

Semmi különös

Azzal kapcsolatban, hogy az azeri fél végül nem az általa küldött hivatalos dokumentum szerint járt el, a magyar Külügyminisztérium vasárnap jelezte Azerbajdzsán budapesti nagykövetének: Magyarország elfogadhatatlannak tartja ezt az eljárást.

Évente átlagosan 8-12 ilyen kiadatás van Magyarországon, „tehát ez egy bevett nemzetközi jogi eljárás, amelyben semmi különös nincsen, most is minden ennek megfelelően történt” – mondta.

Bekérették Azerbajdzsán nagykövetét

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap hivatalába kérette Vilayat Gulijevet, Azerbajdzsán budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét – közölte vasárnap délután a Külügyminisztérium sajtófőosztálya.

Németh Zsolt tájékoztatta a diplomatát a magyar kormány álláspontjáról, mely szerint Ramil Safarov elnöki kegyelemben részesítését Magyarország elfogadhatatlannak tartja és elítéli.

Arra a felvetésre, hogy párhuzam lehet a kiadatási ügy és Azerbajdzsán esetleges magyar államkötvény-vásárlása között, Szijjártó Péter azt válaszolta: „sokaknak élénk a fantáziája, de a helyzet az, hogy egy száraz nemzetközi jogi eset és két ország gazdasági együttműködése semmilyen módon nincs hatással egymásra”.

„Átvágtak minket”

Szijjártó Péter nyilatkozatából továbbra sem derül ki, mikor kezdődött a Ramil Safarov átadásával végződő jogi eljárás, és az sem, hogy magyar részről ki írta alá a megállapodást rögzítő dokumentumokat. Nem világos, miért most került sor az elítélt átadására.

A Magyar Nemzet Online szombaton közzétette az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium augusztus 15-i levelét, amelyben tájékoztatnak bennünket arról, hogy Safarov büntetésének végrehajtása a nemzetközi jog alapján folytatódik. Elnöki kegyelemről nincs szó.

Kupper András fideszes politikus, a magyar-örmény baráti tagozat elnöke a Facebookon mindezt úgy kommentálta: „világos, hogy az azeriek átvágtak minket” – írja az [origo].

Az M1 vasárnap esti Híradójában elhangzott mindemellett az is, hogy amikor Orbán Viktor a közelmúltban Azerbajdzsánba látogatott – június végén járt Bakuban a miniszterelnök –, és tárgyalt Ilham Aliyev azeri elnökkel, szóba került Safarov átadásának kérdése. „Volt egy ilyen felvetés az azeri részről, akkor mi természetesen azonnal közöltük, hogy ez egy nemzetközi jogi kérdés, amelyre vonatkozólag előírások vannak. Ezért azt kértük az azeri féltől, hogy mindenben ezen szabályokat követve járjanak el. Azt ígértük, hogy természetesen Magyarország is a nemzetközi jogi előírásoknak megfelelő eljárást fog lefolytatni, ha azeri kezdeményezés érkezik” – mondta Szijjártó Péter a hírműsorban.

MSZP: Martonyinak távoznia kell

Az MSZP magyarázatot vár a kormánytól az elmúlt 24-48 órában történtekre, mondta Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, aki szerint a magyar diplomácia olyan szinten ellehetetlenült, hogy Martonyi János külügyminiszternek távoznia kell a kormányból.

A szocialista képviselő indítványozta, hogy a bizottság következő ülésén hallgassák meg a külügyminisztert, a miniszterelnök-helyettest, valamint az Információs Hivatal főigazgatóját az ügyben.

Elhallatszik Örményországig a tízezer lájk

Vezető hírként hozta le a The Armenian Weekly nevű örmény hírportál, hogy magyarok ezrei csatlakoznak a Facebookon a különböző bocsánatkérő csoportokhoz.

A cikk a Sorry, Armenia és a Hungarians are sorry, Armenia nevű csoportokat említi meg, de arról is hírt ad, hogy számos magyar politikus, vallási vezető és egyéb közszereplő adott hangot felháborodottságának. A cikk írója egyben kiemeli: a magyar internetezők arra kérik a tiltakozó megmozdulásokban részt vevő örményeket, hogy ne égessék el a magyar zászlót, mert „az nem a kormány jelképe, hanem a nemzeté”. Egy idézett blogger inkább Orbán Viktort ábrázoló fotókat ajánl a lobogó helyett.