Vazul
11 °C
25 °C

Orbán: Higgadtan vesszük tudomásul a vitát

2012.09.03. 11:13

Magyarország eddig is a nemzetközi jogi eljárásrendet követte az azeri kiadatási ügyben, ezután is ezt teszi, és nem tulajdonít különösebb jelentőséget az ennek nyomán kialakult vitának, mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten újságíróknak. "Higgadtan és nyugodtan vesszük ezt tudomásul" – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy volt-e titkos megállapodás az azeriekkel, a kormányfő azt válaszolta: "ez egy demokratikus európai állam. A nemzetközi jog szabályait nem titkos megállapodások szerint alakítják, hanem ahogyan azok írva vannak, nyilvánosan".

"Nem tervezünk semmit, mert Magyarország képes arra, hogy minden kérdést a saját súlyának megfelelően kezeljen" – felelte Orbán arra a kérdésre, hogy milyen további lépéseket tervez Magyarország. A kormányfő szerint Magyarország mindenkivel jó viszonyra törekszik. "Megadjuk a tiszteletet, éppen ezért mindig a nemzetközi jog szabályainak betartása mellett fogunk eljárni a jövőben is, ugyanezt fogjuk cselekedni a jövőben is hasonló esetek esetén" – mondta. A magyar-örmény kapcsolatot firtató felvetésre Orbán úgy reagált: "tiszteljük az örményeket, és reméljük, hogy jó viszonyt ápolhatunk velük a következő évtizedekben is".

Vasárnap Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára ismertette a magyar álláspontot a külügyminiszter helyett. Szijjártó elfogadhatatlannak nevezte az azeri kiadatási ügyben zajlott eljárást. Szerinte élénk a fantáziájuk azoknak, akik államkötvény-vásárlást látnak a háttérben.