Bernát, Felícia
EUR 384,06 Ft
USD 363,11 Ft
8 °C
30 °C

A kormány egyes tagjai hihetetlen ostobaságot követtek el

2012.09.04. 17:01
Nem igaz, hogy nem vétett súlyos szakmai hibát a KIM – mondták az Országos Örmény Önkormányzat kedd délutáni sajtótájékoztatóján. Például nem jelezték a hatóságok az Azerbajdzsánig vezető úton lévő országoknak, hogy a légterükön keresztül szállítják Safarovot. Az sem világos, hogy ki állja a kb. 20 millió forintos perköltséget Safarov ügyében. Az örmények szerint a Jobbikot egyértelműen az azeriek pénzelik. Az egyik szakértői vizsgálat szerint Safarov butább, mint egy általános iskolás.

Az Országos Örmény Önkormányzat elnöke, Serkisian Szeván Simon szerint Ramil Safarov azeri katonatiszt kiadatása ügyében a magyar kormány valószínűleg nem volt rosszhiszemű, de rendkívül naiv és szakmaiatlan volt. Szerinte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak kellett volna képviselnie a szakmaiságot az ügyben, de a tárca „nem állt a helyzet magaslatán”. Elmondta, hogy azt szeretnék, ha vizsgálat indulna, ami megnevezné a politikai felelősöket, de mivel akár a miniszter is hibázhatott, Orbán Viktor kormányfő dolga lenne ezt elindítani. Erre azonban nem látnak hajlandóságot – mondta Serkisian.

Az örmény önkormányzatnál arról is beszéltek, hogy hasonló helyzet izraeli-palesztin viszonylatban fel sem merülhetne. Szerintük Safarov kiadatása nem felelt meg az elítélt személyek átszállításáról szóló 1983-as strasbourgi Európai Egyezménynek. Az örmény önkormányzat felolvasta a nyilatkozatát, amiben úgy fogalmazott, hogy a magyar igazságügyi szervek „a morális szempontokat figyelmen kívül hagyva” engedtek Azerbajdzsánnak. Serkisian elmondta, hogy a magyar zászló elégetése Jerevánban egy elszigetelt kisebbség műve volt, és az örmények többsége viszonylag higgadtan követi az eseményeket.

Jelen volt Soósné Gáspár Gabriella, aki Safarov ügyében képviselte az örmény sértettet. Elmondta, hogy az egyik szakértői vizsgálat szerint Ramil Safarov nem éri el egy általános iskolát végzett értelmi szintjét. Érthetetlen, hogy Safarovot elengedték, hiszen a gyilkosságot nem bánta meg, és a vizsgálatok megállapították, hogy tudatánál volt annak, amit tett. Mint mondta, nem világos, hogy ki fizeti ki a kb. 20 millió forintos nem vagyoni természetű anyagi kárt, azaz Safarov perköltségét. Konkrét szakmai hibaként nevezte meg azt, hogy a magyar hatóságok nem jelezték az Azerbajdzsánig vezető úton lévő országoknak, hogy a légterükön keresztül szállítják Safarovot.

Az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese szerint „a magyar kormány egyes tagjai hihetetlen ostobaságot követtek el”, és most már csak „cirkuszi bohócokként” magyarázkodnak. AZ örmény diaszpórát arra kérték, hogy világszerte tüntessenek Azerbajdzsán lépése ellen.

Serkisian Szeván Simon arról is beszélt, hogy Azerbajdzsán az utóbbi időben erőteljesen lobbizott Magyarországon Safarov miatt. A Jobbikot is például azeriek pénzelik – mondta, bár ezt bizonyítani nem tudja, de szerinte „elég megnézni, hogy miket írnak az interneten”. Mint mondta, a Fidesz a Jobbik Azerbajdzsán érdekében benyújtott javaslatait „le szokta söpörni az asztalról”.

Serkisian elmondta, hogy úgy látják, hogy az azeri médiában sok azeri politikus büszkén meséli, hogy személy szerint mi mindent ért el Safarovért. Az örmények amiatt aggódnak, hogy ez most akkora lökést ad az azerieknek, hogy az örmény-azeri ellentétet el fogja vinni érzelmi irányba”.

Az örmény önkormányzat elnöke elmondta, hogy augusztus 20-án beszélt a Parlamentben Répássy Róberttel, aki azt mondta, hogy a bűnügyi jogsegélyt udvariatlanság lenne egyből elutasítani. Kövér László sem adott neki biztató választ, Orbán Viktor pedig nem ért rá erről beszélni. Serkisian bejelentkezett Navracsics Tibor titkárságán sürgős ügyben, de nem kapott választ Safarov elengedéséig.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek