no

A Tisza már csak térdig ér

2012.09.04. 16:13
A Tisza Záhonynál 21 centivel van a valaha volt legalacsonyabb vízállás felett. Már lábbal átkelhetünk a folyón.

Az Országos Vízjelző Szolgálat jelentése szerint a vízállás kedd reggel a hivatalos mérőponton -332 centiméter volt, mely mindössze 21 centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb vízállásnál.

Az elmúlt időszakban a csapadékszegény időjárás miatt nem hullott számottevő mennyiségű eső a Tisza vízgyűjtőjének a területén, ezért a mellékfolyók sem szállítottak kellő mennyiségű vizet a folyóba. A nyár nagy részében pedig nemcsak száraz volt az idő, hanem nagyon meleg is,
ezért jelentős mértékben párolgott el a víz a Tiszából.

Kedden reggel másodpercenkénti 58 köbméteres vízhozamot mértek, összehasonlítva normális esetben Szegednél 820 köbméter az átlagos érték, ahol szintén alacsony jelenleg a vízállás, ezzel együtt a vízhozam is, melynek értéke jelenleg 115 köbméter másodpercenként. A Tiszán leállt a hajóközlekedés emiatt.

Nemcsak Záhonynál, hanem más településeknél is rekordalacsony vízállást regisztráltak. Tiszabecsnél eddig 276 cm volt a legalacsonyabb vízállás, melyet 1992-ben mértek, hétfőn viszont csak 269 cm-en állt a folyó szintje. A mederteltség 0%-os Tivadarnál és Tiszabecsnél, az 1%-ot pedig nem éri el Záhonynál.

A vízállás tovább csökkenhet

A jövőbeni kilátások sem túl bíztatóak, előrejelzésünk szerint a következő egy hétben sem várható jelentős mennyiségű csapadék a Tisza vízgyűjtő területén, így tovább romolhat a helyzet Kelet-Magyarország legnagyobb folyóján. A csütörtöki hidegfront is csak záporokat, zivatarokat okoz a vízgyűjtőjén, melyek inkább lokális jellegűek lesznek, így kiadósabb eső nem várható, és az ezt követő időszakban ismét száraz időjárás köszönt be a Tisza felső szakaszán és annak
mellékfolyóin.