Felfedték a kuruc.info tulajdonosát

2012.09.04. 10:37 Módosítva: 2012.09.04. 12:23

A kaliforniai Healdsburg-ben élő Bela Varga a kuruc.info valódi tulajdonosa, derítette ki az atlatszo.hu oknyomozó portál. A szélsőséges portál 2006 óta az identitásvédelemre” szakosodott Domains by Proxy nevű domainszolgáltatón keresztül működött, amely elrejtette a domain valódi tulajdonosát. Július 20. óta azonban - pontosan nem tudni, milyen okok miatt (lásd a keretes írást) - a Domains by Proxy feltünteti név szerint is a tulajdonost és közzéteszi lakcímét is.

Az anonimitás határai

Az identitásokat elrejtő domainszolgáltatók általában fontos szolgálatot tesznek a szólásszabadság ügyének, nekik köszönhetően publikálhatnak biztonságosan például elnyomó rezsimekben élő bloggerek, szivárogtathatnak közérdekű adatokat újságíróknak bennfentes informátorok. Ezek a szolgáltatók csak akkor fedik fel az ügyfeleik személyazonosságát, ha arra a törvény kötelezi őket, vagy ha a felelősség átvállalásából jelentős káruk származhat, jegyzi meg az atlatszo.hu.

A Napa-völgyben élő Bela Vargát már korábban is többször összefüggésbe hozták a szélsőséges portállal, de többször össze is keverték a Móron élő Varga Béla borásszal, akinek viszont semmi köze a honlaphoz. Bela Vargaról annyit lehet tudni, hogy 1988-ban szerzett diplomát a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, majd rögtön ezután az Egyesült Államokba disszidált. Először a kaliforniai Chateau Souverain , majd a Washington állambeli Claar Cellars alkalmazta. Borászati karrirejének legutolsó fellelhető, 2007-es állomása a szintén kaliforniai Callaway Wineyard. Ezen felül tulajdonosa egy magyar árukat forgalmazó Healdsburg-i boltnak, a 2008-ban megnyílt The Red Paprika-nak, ahol "visszavonult borkészítőként" jellemzi magát.

Az Athena Intézet 2010-es oknyomozása során a riporterek fiktív hirdetést adtak fel a kuruc.infón, hogy teszteljék, hogyan jut el a hirdetési bevétel a tulajdonoshoz. Az egyik fizetési mód az volt, hogy a kérdéses összeget dollárban utalják át Varga Béla (avagy Bela Varga) kaliforniai bankszámlájára, és a nemzetközi banki átutaláshoz szükséges összes adatot is megadták az újságíróknak. Miután a riporterek ezt megírrták, egy Varga Béla néven, kaliforniai, Healdsburg-i IP-címről kommentelő olvasó később több kommentben is megfenyegette őket, például ezzel: “Pedig olyan könnyű zsidó ügyvédeket es gyerekeket mint te is bírsz lenni, kanálisba lemosni.”

Az atlatszo.hu szerint ez a Bela Varga minden bizonnyal azonos azzal a Bela Vargával, aki a Facebookon több profilt is regisztrált a saját nevén, és ezekkel ír hozzászólásokat a kuruc.infón. Legutóbb a Csatáry László ellen tüntetők nevének, személyazonosságának beküldésére bíztatta az olvasóit és 75 ezer forintot ajánlott fel az információkért.

Az atlatszo.hu azután kezdett nyomozásba, hogy a kuruc.infón hamis és becsületsértő hirdetés jelent meg az oknyomozó portált elindító Bodoky Tamás, az Index korábbi munkatársa nevében. A hirdetés Bodoky 2010-es, Túlkapások – újratöltve című könyvét úgy reklámozza, mintha azt a szerző a lakásán, ÁFA-mentesen árulná, sőt Bodoky neve és lakcíme “hirdetésszervezőként” bekerült a kuruc.info impresszumába és médiaajánlatába is.

Az atlatszo.hu feljelentést tett a rendőrségen személyes adattal visszaélésért, a rendőrség azonban egy központi utasítás alapján automatikusan megszüntette a nyomozást. A rendőrség arra hivatkozott, hogy a kuruc.infót üzemeltető cég az Amerikai Egyesült Államokban működik és a magyar hatóságok az USA-val kötött jogsegély egyezmény alapján a portál tulajdonosára vonatkozó információt nem szerezhetnek be az anonim domainszolgáltatótól.

A teljes cikket az atlatszo.hu-n olvashatja>>>  • Tippek
  • Biztosítás