A szomszéd néni okozhatta a pilisszántói tüzet

2012.09.04. 16:08

Mint korábban megírtuk, kigyulladt a pomázi tűzoltósághoz tartozó pilisszántói szertár teteje szeptember 3-án délután. A lángokat a helyi erők fővárosi segítséggel fékezték meg.

A Pomázi Önkormányzati Önkéntes Tűzoltóság közleménye szerint fél hét után nem sokkal értesültek arról, hogy a pilisszántói régi iskola udvarában egy fa melléképület lángra kapott. A pomázi ügyeletes azonnal összriasztást rendelt el, és értesítette a pilisszántói önkénteseket is, mert tudta, hogy a régi iskola udvarán egy tűzoltósági szertár is van. Bakonyi Zsolt, a pilisszántói önkéntesek vezetője azonnal jelentette, hogy a lángokban álló épület épp ez a szertár.

A pilisszántóiak azonnal megkezdték az oltást és a kármentést. Bakonyi azonnal bepattant az egyik szertárban parkoló, 1969-ben gyártott tűzoltóautóba, és a zárt kapun kihajtott vele. A többiek a védőruhák kimentése után beöltöztek, és kimenekített autó gyorsbeavatkozó sugaraival egyből megkezdték az oltást, valamint a tűzcsap megszerelését. Később a pilisvörösvári tűzoltók és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság emberei is megérkeztek.

A mintegy 100 négyzetméter alapterületű szertár tetőszerlezete teljesen leégett. A pomáziak tartalékautója, a kimentett Mercedes teteje megégett a hőtől, kéklámpái és szívótömlői összeolvadtak, a tökrök és a egyéb műanyag alkatrészek pedig teljesen elolvadtak. Egy erdőtüzek oltásakor használt kocsi műanyag alkatrészei is elolvadtak, valamint fényezése is megrongálódott.

Az iskola tőszomszédjában lakó néni kerti hulladédékokat égetett saját udvarán. Ennek lángjai terjedhedtek át a tűzoltósági épületre hátsó falába. Mivel a szertára felújítják, egyelőre égéskésleltető anyaggal sem volt kezelve, így könnyedén lángra kapott a tetőszerkezet is.

A tűzoltóautó csak külső sérüléseket szenvedett. A kárfelmérés eredménye, ahogy a tűzvizsgálaté is, kedden vagy szerdán várható. Előbbit a pomázi tűzoltók, utóbbit a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság végzi.