Időseknek tart ismeretterjesztést az ELTE

2012.09.05. 17:05
Harmadik Kor Egyeteme címmel indít előadássorozatot időseknek az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) szeptembertől.

A tíz hónapos időszak alatt a pedagógiai-pszichológia, a bölcsészettudományi és a természettudományi karon is 10-10 előadás lesz - ismertette Striker Sándor, az ELTE docense, az intézmény andragógiai tanszékének vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A fővárosi önkormányzat támogatásával induló ingyenes programokra legkésőbb öt nappal az előadások előtt kell jelentkezni, a teljes sorozat résztvevői pedig oklevelet kapnak. A docens azt is jelezte: az ismeretterjesztő programra már most túljelentkezés van.

Striker Sándor elmondta, hogy a másfél órás előadások szerda délutánonként lesznek, a témákat pedig a karok ajánlották. Szólt arról is, hogy a pedagógiai-pszichológia kar előadásait a tervek szerint élőben is közvetítik az interneten, a felvételeket pedig archiválják.

Az érdeklődők az egyetem honlapján feltüntetett önkénteseknél jelentkezhetnek, akár egy-egy előadásra is.

Az Életet az Éveknek nevű szervezet arról számolt be, hogy náluk eddig több mint ötszázan jelezték előzetesen, hogy részt vennének a programban, ami azt bizonyítja, hogy az idősek szeretnének aktívabbak lenni, tájékozódni. Úgy vélte, hogy az egyetemen a fiataloknak és az időseknek lesz lehetőségük a tapasztalatcserére és olyan vitákra, amelyekből mindenki nyerhet.

A jelentkezők előadásokat hallgathatnak meg a magyar történelemről, a világháborúkról, az élelmiszerbiztonságról, az űrkutatásról, a barlangokról, az internethasználatról, illetve a sporttörténetről.