Zuroff ellen nem nyomoznak hamis vád miatt

2012.09.05. 07:27

A Budapesti Nyomozó Ügyészség elutasította azokat a büntetőfeljelentéseket, amelyeket egy magánszemély, illetve jobbikos képviselők tettek Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatója ellen hamis vád gyanújával, írta szerdai számában a Magyar Nemzet a Fővárosi Főügyészség szóvivőjére hivatkozva.

Bagoly Bettina elmondta: a büntető törvénykönyv alapján ha a hamis vád alapján nyomozás indult, annak befejeződéséig csak az alapügyben eljáró hatóság (jelen esetben a Budapesti Nyomozó Főügyészség) feljelentése alapján indítható büntetőeljárás. Ilyen feljelentést azonban az ügyészség nem tett.

A lap felidézte: az ügy előzménye, hogy Zuroff két feljelentést tett a 97 éves Csatáry László egykori rendőr segédfogalmazó ellen az 1941-es, illetve az 1944-es kassai deportálások miatt. A férfit gyanúsítottként hallgatták ki, majd az ügyészség megállapította, hogy Csatáry az 1941-es deportálások idején nem tartózkodott Kassán. A lap emlékeztetett: ezt követően nyilatkozta több jogi szakértő a Magyar Nemzetnek, hogy felvetődik a hamis vád gyanúja Zuroff feljelentése miatt.