Elkötelezte magát a Fidesz a regisztráció mellett

2012.09.06. 14:40
Lázár János szeptemberben benyújtja a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazni fogja az előzetes regisztráció bevezetését, illetve a kopogtatócédulás rendszer eltörlését. A Fidesz ezt a kormánypártok sárvári frakcióülésén jelentette be.

Szeptember 17-ig egyéni képviselői indítvány formájában terjeszti be a Fidesz az Országgyűlésnek választási eljárásról szóló törvényjavaslatot. A tervezetet Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár nyújtja majd be. Erről Lázár a Fidesz-KDNP sárvári frakcióülésének szünetében beszélt a Giró-Szász András kormányszóvivővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Lázár az MTI szerint azt mondta: az állam nem fog választási névjegyzéket vezetni hivatalból, hanem az állampolgárok jelezhetik részvételi szándékukat. Az államtitkár ezzel arra utalt, hogy a jogszabály tartalmazni fogja az előzetes regisztrációról szóló javaslatot is. Ezt azt jelenti, hogy csak azok vehetnek majd részt a következő választásokon, akik előzetesen feliratkoznak a névjegyzékbe.

A regisztrációt még augusztusban bírálta Sólyom László korábbi köztársasági elnök, illetve állítólag kritikákat fogalmazott meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban készült szakértői anyag is. A Fideszen belül sem volt egységes a javaslaat támogatása, Gulyás Gergely, a párt egyik ismertebb politikusa a 168 Órának adott augusztusi interjúban arról beszélt, hogy több érvet lát a javaslat ellen, mint mellette.

Lázár a sajtótájékoztatón azt mondta: arra fogja biztatni az állampolgárokat, hogy fontolják meg, hogy részt vesznek-e a szavazáson. Az állam nem fog választási névjegyzéket vezetni, hanem az állampolgárok jelezhetik, várhatóan 2013 szeptemberétől 2014 márciusáig, hogy élni kívánnak-e szavazati jogukkal. Ezzel a lépéssel a parlamenti választásokat megelőző időszakban egy politikai tartalmú kampány helyett egy demokrácia kampányt lehet majd folyatni Magyarországon, fogalmazott Lázár.

A javaslat benyújtásáig egyeztetni fognak az ajánlószelvények rendszerének eltörléséről, illetve a jelöltállítási folyamat megváltoztatásáról, mondta a politikus. A Fidesz képviselői korábban is arról beszéltek az Indexnek, hogy a regisztráció bevezetésének úgy nem lenne értelme, ha megmaradna a kopogtatócédulás rendszer is. Ez ugyanis dupla szűrőt eredményezne a választások előtt. A kopogtatócédula-gyűjtés azért működik előzetes szűrőként, mert megnehezíti a kis támogatottsággal rendelkező pártok helyzetét.

Lázár szerint az új választási eljárási törvény január elsejétől lépne hatályba. A tervek szerint szabályozni fogja az országgyűlési képviselők, a polgármesterek, a helyi önkormányzati képviselők megválasztására vonatkozó szabályokat. A Fidesz-KDNP frakció nytott miden vitára, így azt a szocialista javaslatot is hajlandóak megvitatni, hogy kötelező legyen-e a szavazás vagy sem Magyarországon, mondta. Lázár szerint előzetes normakontrollt fognak kérni az Alkotmánybíróságtól a törvény hatályba lépése előtt.

A Fidesz és a KDNP szerdán kezdte meg háromnapos, sárvári frakcióülését, ahol az Országgyűlés hétfőn kezdődő őszi ülésszakára készülnek fel. A képviselőknek korábban megküldött menetrend szerint a frakcióülés témái között szerepel a választási eljárásról szóló törvényjavaslat, az IMF-tárgyalások menete, a felsőoktatás reformja, illetve a jövő évi költségvetés.

A frakcióülés szerda este Orbán Viktor kormányfő felszólalásával indult. Az Index forrásai szerint a kormányfő a nyugati kultúra válsága mellett röviden ismertette az IMF követeléseinek listáját. A Magyar Nemzet szerint a listán többek között a nyugdíjak csökkentése, a személyi jövedelemadó emelése, az ingatlanadó bevezetése, a bankadó eltörlése szerepelt. Giró-Szász András a csütörtöki sajtótájékoztatón közölte: nem kívánják kommentálni az IMF feltételeire vonatkozó találgatásokat. Ezekről a kormányfő a parlamentben fog tájékoztatást adni hétfőn.

Ennek ellenére Orbán a Facebook-oldalán csütörtök délután azt közölte: Ezen az áron, így nem" kell biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az Európai Uniótól