Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megszűnik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal

2012.09.06. 10:59 Módosítva: 2012-09-06 11:45:58
Információink szerint megszűnik a KÖH, az a hivatal, amely eddig a műemlékek és régészeti lelőhelyek védelmét látta el az ingatlanfejlesztéseknél. A szervet több lépésben meggyengítették, előző elnöke néhány hónapja az ingatlanlobbira hivatkozva távozott. Mostantól könnyebb lesz lebonyolítani az önkormányzatok ingatlanos ügyeit.

Jövő héten jelentik be a döntést, hogy megszűnik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH). Kormányzati körökből szerzett értesüléseink szerint a keddi kormányülésen döntöttek a kulturális örökség, többek közt a műemlékek felkutatásával és védelmével foglalkozó szervezet megszüntetéséről. A munkatársak egy része az Emberi Erőforrások Minisztériumához, egy másik része pedig a Belügyminisztériumhoz kerül. Sokaknak azonban felmondanának.

Utálták a polgármesterek és az ingatlanfejlesztők

A hivatal feladata a műemlékek felkutatása és védelme, ezen belül például, hogy ellenőrizze: a beruházások az örökségvédelmi törvénynek megfelelően történnek-e. Információink szerint ezen tevékenysége szúrta a szemét ingatlanbefektetőknek és önkormányzatok vezetőinek, amely a szervezet két éve tartó leépítéséhez, majd mostani megszüntetéséhez vezetett.

Az ingatlanfejlesztők és önkormányzatok helyzetét ugyanis nehezítette, hogy műemlékeket érintő fejlesztéseik építési engedélyeztetési eljárását a KÖH folytatta le, vagy egyenesen a KÖH adta ki az építési engedélyt. A KÖH követte az építkezés menetét is, és ha az nem felelt meg a műemlékes követelményeknek, akkor nem adta ki a használatbavételi engedélyt.

Szintén nehézséget jelentettek a KÖH által engedélyezett régészeti feltárások, amelyeket kötelezően kellett elvégezni a régészeti lelőhelyeken tervezett beruházásoknál. Úgy tudjuk, hogy legutóbb kormányzati szinten okozott problémát például, hogy a kecskeméti Mercedes-gyár építésének helyszínére 2,8 milliárd forintos régészeti feltárásra adott engedélyt a KÖH, amelynek költsége, mint minden ilyen esetben, a beruházót terheli.

Lehetett hallani ugyanakkor olyan hangokat is, amelyek szerint régészeti feltárásokat néhány esetben indokolatlanul rendeltek el, vagy a helyi múzeumok túláraztak.

A polgármesterek biznisze

A KÖH megszüntetésének érdekessége, hogy két hónapja nevezték ki a hivatal élére Cselovszki Zoltánt, aki az ötödik kerületi főépítészi posztját hagyta ott az elnöki székért. Cselovszki megkeresésünkre annyit mondott, hogy értesülésünket nem kívánja kommentálni.

Cselovszki 2000-től 2002-ig egyébként már vezette a hivatalt. Tevékenységéhez köthető a KÖH létrehozása, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal és a Kulturális Örökség Igazgatósága összevonásával.

A műemlékvédelmi szervezetet két éve kezdték leépíteni. Előbb a műemléki felügyelőket helyezték át a megyei és kerületi kormányhivatalokhoz, mondván ezzel egyszerűsítik az építkezések ügymenetét. Mivel a felügyelők így már nem a KÖH alá tartoztak, munkáltatójuk a helyi szerv lett, könnyebbé vált az ingatlanfejlesztői érdekek érvényesítése a műemlékvédelemmel szemben, érveltek a kritikusok.

A hivatal súlyát egy júliusi döntéssel tovább csökkentették. A törvény elvette a KÖH és a Kormányhivatalok Kulturális Örökségvédelmi Irodái építéshatósági jogkörét, és csak szakhatóságként vonta be őket az építési engedélyezési folyamatba. A Borkai Zsolt (Fidesz), Habis László és Michl József (KDNP) által beterjesztett, és július 1-jén hatályba lépő módosítása súlytalanná tette a KÖH-öt az ingatlanos érdekekkel szemben, ezért lemondott a hivatal elnöke, Tamási Judit.

Sokat mondó, hogy a hivatalt ellehetetlenítő módosítást három polgármester, Győr (Borkai), Eger (Habis) és Tata (Michl) polgármestere terjesztette be. A jelentős műemléki ingatlanvagyonnal rendelkező városok ingatlanügyeit a könnyítések révén egyszerűbben lehet lebonyolítani.

Bár elvileg a örökségvédelmi munka nem szűnik meg, forrásaink szerint a téma a minisztériumokhoz szétosztva súlytalanná válik. A műemlékvédelmi és régészeti munka ugyanis nagy szakértelmet, és azt kiszolgáló hivatali rendszert igényel, hiszen az új építkezésektől eltérően a feladat nem uniformizálható. Minden egyes műemléki épület egyedi vizsgálatot és egyedi elbírálást igényel.