Merjen buta lenni a kormány!

2012.09.06. 23:22 Módosítva: 2012.09.06. 23:36

Budapest hibáztassa önmagát - javasolja a kormánynak az a nem nyilvános háttéranyag, amit a Magyar Külügyi Intézet készített az azeri baltás gyilkos kiadatása kapcsán (az intézet a Külügyminisztérium háttérintézménye). A Népszabadság birtokába került és ismertetett dokumentum szerint ez ugyanis még mindig kisebb kárt okoz, mintha azt hinné a nemzetközi közvélemény, hogy Baku és Budapest teljes egyetértésével történt, ami történt. Ezért félreértésről kell beszélni, amihez a "Merjünk buták lenni!" alcím alatt összegzett kommunikációs javaslat a következő fordulatokat ajánlja: „azt hittük, hogy az azeri minisztériumtól kapott ígéret elegendő, és nem számítottunk rá, hogy azt egy elnöki rendelet felülírhatja.” A magyar félnek fel kell vállalni az inkompetencia vádját is: „Azerbajdzsán messze van”, „nincs a térséghez igazi magyar szakértelem”, „nem ismertük az azeri jogrendszer működését”.

Az anyag leszögezi, hogy számos nyugati ország is tényként kezeli, a magyar kormány tudatosan eladta 2-3 milliárd dollárért Ramil Safarovot. Ugyanakkor tényként kezeli, hogy a két ország között valóban folyamatban van egy tervezett finanszírozási megállapodás, és felhívja figyelmet, mivel Budapest van rászorulva Bakura, nem tehetjük meg, hogy lehazugozzuk Alijev elnököt, akivel Orbán Viktor augusztusban tárgyalt (egy azeri kormányzati tisztviselő nyilatkozata szerint ekkor értek el áttörést az egy éve zajló titkos megbeszélések után).

A javaslat szerint a magyar diplomácia első napokban mutatott tétlensége is beleillik ebbe a kommunikációs forgatókönyvbe, azt ugyanis a meglepetésre lehet fogni, de javasolják a kormány által eddig alkalmazott érvelést is, miszerint nemzetközi jogi egyezmények alapján szabályosan jártak el.

A 2004-ben Magyarországon a Zrínyi Egyetemen tanuló azeri Safarov éjjel rátámadt egy alvó örmény diáktársára (mindketten katonaként voltak ösztöndíjasok) és baltával lemészárolta. 2006-ban életfogytiglanra ítélték, Azerbajdzsánban azonban már ekkor is nemzeti hősként tekintettek a karabahi konfliktus miatt ősellenségként kezelt örmény hadsereg egy tagjának meggyilkolásáért. Baku többször kérte kiadatását, az Orbán-kormány múlt csütörtökön átadta Safarovot, akinek azonban nemhogy büntetését nem kellett folytatnia Bakuban (a kiadatás a büntetés végrehajtására vonatkozott), hanem az elnöki kegyelem mellé lakást és előreléptetést is kapott.