Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Nincs eljárás az USA-ban a kuruc.info ellen

2012.09.06. 10:37

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint továbbra sem indulhat eljárás az Egyesült Államokban a kuruc.info üzemeltetői ellen az eltérő magyar és amerikai jogértelmezés miatt. Az atlatszo.hu oldalon kedden közzétett cikkben az volt olvasható, hogy a kaliforniai Healdsburgben élő Bela Varga a kuruc.info valódi tulajdonosa.

„Tekintettel arra, hogy a kuruc.info olyan szerverről üzemel, ami az Amerikai Egyesült Államokban található, a hírportálon megjelenő tartalmak jogi elbírálása a joghatóság illetékességét veti fel. Jelenleg a két ország eltérő jogértelmezése miatt az Egyesült Államokban nem indulhat eljárás az oldal üzemeltetői ellen” – mondta az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

Az ORFK közölte, hogy a kuruc.info portállal szemben jelenleg tíz eljárás van folyamatban az ország több rendőri szervénél, a Budapesti Rendőr-főkapitányság négy ügyben nyomoz, de számos megyei és városi kapitányság is folytat eljárásokat a szélsőjobboldali honlappal kapcsolatban.

„Nincs, és nem is volt érvényben olyan központi utasítás, ami szerint a kuruc.info-t érintő feljelentések esetében el kellene tekinteni az eljárás lefolytatásától. Erre egyébként lehetőség sem lenne, hiszen a rendőrség törvényi kötelezettség alapján minden esetben fellép a jogsértések ellen” – mondták.

Az atlaszto.hu úgy szerezte meg az információt, hogy július 20. óta a domain regisztrációs adatbázisokban a kuruc.info internetcím valódi tulajdonosát a portál indulása, azaz 2006 óta rejtegető cég, az anonim domainszolgáltatásra szakosodott Domains by Proxy helyett a valódi tulajdonos neve és lakcíme szerepel.

A cikk szerint a domain regisztrációs adatbázisokból kiderült, hogy a kuruc.info korábban ismeretlen tulajdonosa és álneveken író szerkesztői a kezdetek óta nem vállalják a jogi felelősséget az általuk közölt tartalmakért. Eleve úgy jegyezték be a kuruc.info domaint, hogy az „identitásvédelemre” szakosodott Domains by Proxy amerikai internetszolgáltató neve jelenjen meg az adatbázisokban a valódi domaintulajdonos neve helyett.

Egy amerikai borászati szakportálon elérhető sajtóközlemény szerint „a kaliforniai borász Bela Varga 1988-ban szerzett diplomát a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, és rögtön ezután az Egyesült Államokba disszidált”.

Az atlatszo.hu májusban feljelentést tett személyes adatokkal való visszaélés és becsületsértés gyanúja miatt egy a kuruc.info-n a nevében elhelyezett álhirdetés miatt. A rendőrség később a nyomozást felfüggesztette, mert az Egyesült Államokkal kötött egyezmény alapján nincs lehetőség arra, hogy jogsegélykérelemmel olyan információt szerezzen be, ami alapján a hirdetést elhelyező kiléte megállapítható lett volna.

A magyar hatóságok korábban, már 2008 táján is több esetben kértek segítséget az Egyesült Államoktól a honlap elleni jogi lépésekhez, de nem kaptak adatokat a weblap működtetőiről.