Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Nálunk is felbukkant a nyugat-nílusi vírus

2012.09.07. 12:56
Évek óta feltűnik Magyarországon is a nyugat-nílusi vírus, ami Szerbiában már három ember halálát okozta. Idén itthon két esetben, augusztus második felében észlelték Csongrád és Hajdú-Bihar megyében.

Szerbiában három ember meghalt és 37 másik megfertőződött a nyugat-nílusi láztól, többségük belgrádi vagy a főváros környékéről való, de a szerb egészségügyi miniszter szerint járványtól nem kell tartani.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalt. Megkérdeztük, hogy Magyarországon észleltek-e már a vírushoz köthető megbetegedéseket. Elmondták, hogy az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Vírusdiagnosztikai Laboratóriumában az idén eddig Csongrád és Hajdú-Bihar megyében igazolták a betegség előfordulását.

Az egymástól elszigetelt megbetegedések augusztus második felében jelentkeztek. Mivel a betegségnek tüneti kezelése nincs, ezért csak a diagnózis felállításában segít a klinikusnak, hogy szezonja van-e a betegségnek, illetve az, hogy hol, és mikor fordultak elő korábbi esetek a szezonális időszakban.

A nyugat-nílusi vírus előfordulása augusztustól októberig várható. Ezért az OEK a klinikusoknak tájékoztatókat készít az aktuális járványügyi helyzetről, illetve a holnapján információkat nyújt a lakosságnak a védekezés módjairól (például a szúnyogriasztásról).

Az ÁNTSZ közölte, hogy Magyarországon rendszeresen diagnosztizálják a betegséget. 2008-ban például tizenkilenc, 2009-ben hét, 2010-ben – nem tizenöt, hanem – húsz, 2011-ben pedig négy esetet regisztráltak, attól függően, hogy az olyan körülmények, mint a csapadékmennyiség vagy a hőmérséklet mennyire segítették vagy hátráltatták a szúnyogok szaporodását. Az idei száraz nyári időjárás ennek nem kedvezett.

Madarak terjesztik 1937 óta

A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, és 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák főleg madarak, az emberek szúnyogcsípéssel kaphatják el.

A fertőzés általában tünetmentesen zajlik le, de lázzal jár. Az esetek egy részében azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?