Rogán szigorítana a night klubok működésén

2012.09.07. 12:01

Rendőrségi engedélyhez kötné a világörökségi területen lévő, szeszes italt kimérő vendéglátóüzletek (bárok, night klubok) éjfél és reggel hat óra közötti nyitva tartását Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, V. kerületi polgármester. Rogán a kereskedelmi törvény módosításáról szóló javaslatát csütörtökön nyújtotta be az Országgyűlésnek.

Rogán a törvénymódosítást a környezetvédelem és a közbiztonság javításával, valamint a városképi szempontok érvényesítésével indokolta. "A világörökség területén üzemeltetett, a szórakoztatást az illegális erotikus szolgáltatással összekötő intézmények (bárok, night clubok) veszélyt jelenthetnek mind a közbiztonságra, mind pedig a kialakult városképre" – írja a politikus a javaslat indoklásában.

A Fidesz frakcióvezetője a környezet védelmének általános szabályairól szóló jogszabályt is módosítaná, megváltoztatva a fővárosban a jogalkotási hatásköröket. Eszerint a jövőben a környezeti zajjal összefüggő szabályozások esetén a kerületi önkormányzat lenne jogosult a rendeletalkotásra, tekintettel a kerületi sajátosságokra.

Rogán indoklásában kitér arra is, hogy a fővárosi önkormányzat korábban nem élt a törvényi felhatalmazással, és nem alkotott rendeletet Budapest területére a fás szárú növények védelme érdekében tulajdonjog-korlátozó előírásokról. A kormánypárti politikus lehetővé tenné, hogy a kerületi önkormányzatok a helyi adottságokat szem előtt tartva biztosítsák közigazgatási területeiken belül a fás szárú növények védelmét.