Tántorgó közszereplők

2012.09.08. 08:12
Ami az átlagembernek vicces piás sztori, az egy közszereplő állásába, jó hírnevébe kerülhet. Néhány olyan esetet szedtünk össze itthonról és a környékről, amikor az illuminált állapot, vagy annak a gyanúja botrányba torkollott. Akadnak olyan esetek is, amikor nem egyértelmű, hogy alkohol vagy esetleg valamilyen betegség vagy gyógyszer volt a ludas.

A végzetes karácsonyi buli

Papp László, Győr egykori jegyzője a 2007-as, önkormányzati dolgozóknak szervezett karácsonyi buli miatt volt kénytelen elhagyni a posztját. Az önkormányzat dolgozóinak egy része írásban tanúsította, hogy a jegyző decemberben részegen kérkedett hivatali hatalmával, csicskáztatta a beosztottakat és ajánlatokat tett a jelenlevő nőknek. A jegyző feltűnően italos állapotban érkezett, majd átvéve az irányítást lehurrogta a beszélgetőket, válogatás nélkül megszégyenítette, megalázta a jelenlévőket, főnöki minőségét hangoztatva minősítgetett. A hivatal vezetője ráadásul a jelenlevő nőket is molesztálta, az egyiket állítólag meg is harapta egy kierőszakolt kézcsók alkalmával. Papp később azt nyilatkozta, hogy nem emlékezett tettére, az újságcikkekből értesült arról, hogy megbántott embereket. Ennek ellenére bocsánatot kért a kellemetlenségekért. Fegyelmi eljárást indítottak ellene, és felfüggesztették állásából.

Király András, a Jobbik legendás szóvivője

A Jobbik egykori szóvivője külföldi utazásai során eléggé elengedte magát, ez okozta később jobbikos karrierjének végét. 2010 március 18-án lemondott tisztségéről, miután az interneten olyan felvételek bukkantak róla elő, amiken barátaival marihuánát fogyaszt, és egy kanadai melegfelvonulás résztvevőivel fényképezkedik, illetve részegen hélótázik. Király nem tagadta, hogy marihuánát szívott volna, de azt kijelentette, hogy nem meleg, annak ellenére, hogy a nyaraláson elvegyült a transzvesztiták színes forgatagában, önfeledten ölelkezett bőrtangás fekete férfiakkal és hidrogénszőke fiúkkal.

A pártban etikai eljárást folytattak le ellene, de Király még a fényképek és videók nyilvánosságára kerülésének napján lemondott. “A pártnak nem volt tudomása a képek létezéséről, amiknek médiumokhoz történt eljuttatása és ferdített valóságtartalma rosszindulatú irigységből fakad - mondta. Király Andrásról volt barátja évekkel ezelőtt készítette a felvételeket, összevesztek, és emiatt kerülhettek fel az internetre. A lemondás előtt néhány lejárató videó is kikerült a netre, amiken Király egy görögországi nyaraláson az ottani lakosok mediterrán munkatempóját, illetve a görög bort kritizálta részegen. Az azóta szállóigévé vált “Helóta geci” kifejezést tőle hallhattuk először. Egy harmadik videón Király egy szemetelő görög nyugdíjast próbált megrendszabályozni.

A németül kommunistázó fideszes

Alvincz József a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai főtanácsadója 2004 júniusában a Pest megyei közgyűlésben, a parlagfűirtási kampány gyermekrajz-pályázatának díj-átadó ünnepségén részegen kurvaanyázott, és kommunistázott. A fideszes képviselőt frakciótársai is hiába próbálták lecsendesíteni, a kiabáló képviselő perceken át szidalmazta az MSZP és közgyűlés szocialista elnökét. Alvinczot végül a Fidesz frakcióvezetője kísérte ki a teremből. Mint kiderült, a fideszes képviselő egy évvel korábban egy hivatalos látogatáson is botrányt okozott, akkor egy testvérvárosi meghívásnak eleget tevő csoport tagjaként a németországi Ludwigsburgban kommunistázott részegen, ráadásul a vendéglátók előtt német nyelven. Részegeskedései nem maradtak következmények nélkül Alvincz pár nappal a botrány után lemondott Pest megyei közgyűlési mandátumáról.

Barangó karácsonya

2003-ban a Tilos Rádió karácsony esti műsorában Bajtai Zoltán, művésznevén Barangó kavart botrányt azzal a részegen tett kijelentésével, hogy kiirtaná az összes keresztényt. Karácsony napjának reggelén szembesült azzal, hogy a rádióműsoruk miatt Bayer Zsolt és Lovas István is éles hangú publicisztikában tiltakozott. A Magyar Narancsnak adott interjújában később kifejtette, “például azt is mondtam, hogy apróhirdetések közvetítésére alkalmas egy ilyen kereszt, legalább hasznosulna valamiképp".

"Borzalmasan színvonaltalan műsor volt. Ezt megállapítottam így utólag visszahallgatva. Tényleg hülyeségeket beszéltem, tudom, hogy amit akartam, azt nem tudtam elmondani. Most utólag el tudnám, de akkor részeg voltam. Ahogy kimondtam, rögtön hozzátettem, hogy bocs ez durva volt" - nyilatkozta a Narancsnak. Az eset után eltanácsolták a HVG-től, ahol addig korrektorként dolgozott. A volt műsorvezető akkor azt sajnálja a legjobban, hogy a tilososok megutálták.

Farkas Bertalan Washingtonban

Ha nem számítjuk a világűrt repülővel meghódító Anettkát, és a Földet valóban elhagyó, de hivatalos titulusa szerint csak űrturista Simonyi Károlyt, sem a kiképzett, de ki nem lőtt Magyari Bélát, máig Farkas Bertalan az ország első és egyetlen űrhajósa. Az űrutazás után Farkas 1986-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán szerzett oklevelet, és még ugyanattól az évtől a Magyar Tudományos Akadémia Interkozmosz Tanácsának kutatócsoportjában dolgozott vezetőségi tagként. 1995-ben dandártábornokká nevezték ki, és a Magyar Honvédség repülőszemlélő-helyettese beosztásba helyezték. 1996–1997-ben légügyi attaséként dolgozott volt Washingtonban, de ittas vezetés miatt, a diplomáciai botrányt elkerülendő el kellett hagynia állomáshelyét. Ő akkor azt mondta, hogy egy fogadáson egy pohár bort fogyasztott. Az eset politikai karrierjének végét jelentette, röviddel később hazarendelték, és nyugdíjazták. „Nem könnyű feldolgozni azt, hogy az ember harminc évesen eljutott a csúcsra, ráadásul valami olyasmiben, ami egyedi és különleges” – nyilatkozta Farkas Bertalan nyolc éve a Históriának.

A baranyai szexrendőr

2011-ben a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság akkori bűnügyi technikai osztályvezetője, A. Miklós partnerével egy épület mélygarázsába osont le, ahol egy Skoda Octavia motorháztetején éltek nemi életet - számolt be a Blikk. Részegen meztelenre vetkőztek, majd a heves mozdulatok beindították a jármű riasztóját, és megjelent az autó tulajdonosa. A részeg rendőr ahelyett, hogy bocsánatot kért volna, balhézni kezdett, ráadásul az Octavia motorházteteje behorpadt, ezért az autó tulajdonosa rendőrt hívott. Később kiderült, azért választották a szokatlan helyet, mert eleredt az eső. Feljelentés mégsem lett az ügyből, de egy ismeretlen névtelen e-mailekkel a rendőrségnél és több újságnál is bemártotta a rendőrt, akit felmentettek beosztásából, pedig szaktekintély volt, az igazságügyi személyazonosítás területén.

Platánokhoz beszélő ex-miépes

Apró Juhász János, a szegedi önkormányzat kulturális bizottságának egykori tagja 2003-ban részegen okozott botrányt egy testvérvárosi látogatáson Temesváron. Szitkozódott, kötözködött és nacionalista kijelentéseket tett részegen, folyamatosan inzultálta saját képviselőtársait valamint a vendéglátó temesvári honatyákat. Leállította a zenekart, és magához ragadta mikrofont. Az akkori MIÉP-es képviselő a kihangosítással élve Erdély hovatartozásával kapcsolatban kérdőre vonta vendéglátókat. Irredenta megnyilvánulásokkal tűzdelt szónoklatát addig folytatta, amíg ki nem vezették. A képviselő ezt követően folytatta az italozást, majd másnap ismét inzultálta a szegedi küldöttség több tagját. A súlyosan részeg állapotba került MIÉP-es végül a látogatást lezáró díszebéden a vendéglátók jelenlétében behányt az asztal alá.

"A hivatalos program végéig egy korty alkoholt sem ittam, utána viszont nem tudtam visszautasítani a románok végtelen szeretetét. Elfogadtam a cujkát, mert nem akartam megsérteni vendéglátóinkat" - nyilatkozza a Délmagyarországban. A képviselő azzal védekezett, hogy ritkán iszik alkoholt, ráadásul hamar megárt neki. Lelkiismeretével ezek után nehezen tudott elszámolni. "Volt úgy, hogy éjszaka kisétáltam az újszegedi ligetbe, ahol elmondtam őszinte érzéseimet a platánoknak" - nyilatkozta. Apró Juhászt az eset után visszahívták, ám ő mégsem mondott le, később pedig Csurka Istvánnal való összeveszése után saját civil szervezetén (Független Városi Szövetség Magyar Egyesület) keresztül lett tagja a képviselőtestületnek.

Legendás idők a Városházán

Egyik kollégánk még tanúja volt a legendás időknek, amikor a képviselők kávéscsészébe kapták pult alól az Unicumot a fővárosi közgyűlés ülésein. “A legendás Schuszter Lóránt miépes képviselőként éppen a talmuddal vagy a bibliával hadonászva a felszólalása közben felrúgta a pad alá rejtett sörösüveget, ami hangos csörömpöléssel kigurult a főpolgármesteri pulpitus elé. A hirtelen támadt csöndben csak Vajda Pál főpolgármester-helyettes jól ismert felháborodott szuszogását lehetett hallani, és látni, ahogy fokozatosan vörösödik el a feje” - meséli. Egy másik legenda, amikor Horváth Balázs akkori belügyminiszter a taxisblokád idején állítólag részegen integetett ki a Parlamentből, később az esetet azzal magyarázta, hogy a radiátoron térdelt, és ezért billegett, mintha részeg lenne (az alábbi videóban 2 perc 48 másodperctől látható a mutatvány).

Szépen beállni a szerb parlament elé

Szerbiában történt meg néhány éve, hogy Zoran Jovicsics, a telefonkomerc MB vezérigazgatója a hagyományostól eltérően parkolt le a szerb parlamentnél. 2010-ben a szerb sajtóban bevallotta, hogy ivott és nyugtatókat szedett, de az volt a kifogása, hogy épp becsapta egy üzleti partnere harmincezer euróval, és ezért rúgott be. A rendőrség szabálysértés miatt vizsgálódott ügyében, de ő pár hónappal később azt mondta, hogy nem kapott idézést. Arra is fény derült, hogy még meg is fenyegette a videó készítőjét, hogy baj lesz, ha felteszi valahová, de a videó mégis kikerült.

Más külföldi botrányok

2010-ben három lengyel szavazóbiztos részegen ment dolgozni a lengyel választások második fordulójában, őket azonnal kirúgták, és másokat hívtak be helyettük.  2009-ben az ukrán belügyminiszter, Jurij Lucenko randalírozott részegen a frankfurti reptéren, az ezt követő botrány után le is mondott. Nakagava Soicsi japán pénzügyminiszter is 2009-ben mondott le, miután felvételek tanúsága szerint részegen jelent meg a hét legfejlettebb ipari ország minapi római csúcstalálkozója előtt tartott sajtótájékoztatón.

Velük ellentétben nem mondott le hasonló botránya miatt Ján Slota, aki 2007-ben ittasan homoszexuálisokat sértegetett. A SME című napilap beszámolója szerint egy interjúban nem normálisoknak és buzeránsoknak nevezte a homoszexuálisokat, az interjút készítő újságírónőt pedig piszoknak. Slota úgy nyilatkozott, nem is emlékszik arra, hogy interjút adott volna.

Vlagyiszláv Gyemin, az orosz parlament alsóházának tagja 2003-ban segédjével együtt részegen rátámadt a moszkvai rendőrökre. Az italozás után megállítottak egy rendőrautót, majd az egyébként kikbokszolóként ismert Gyemin "Üsd a zsarukat!" kiáltással az egyik rendőr arcába vágott, segítője Alekszej Kozereckij pedig a leparkolt autójukból baseball-ütőket vett ki és szintén beszáll a verekedésbe. A rendőrök nem használták szolgálati fegyverüket, mert látták, hogy totálrészegekkel van dolguk.

Petr Kott, akit 2003 októberében a túlzott alkoholfogyasztás miatt zártak ki a cseh ellenzéki Polgári Demokratikus Pártból (ODS), 2004-ben ismét botrányt okozott , amikor a délelőtti felszólalásakor - az adótörvények vitájában - látszott rajta, hogy ittas, ennek ellenére délután ismét felszólalásra jelentkezett, de a szónoki emelvény felé menet meggondolta magát, és a mikrofon helyett inkább a képviselőház bárjába ment, ahol megint lehajtott egy-két kupica szilvapálinkát. Ekkor már kollégái is megelégelték a botrányt, és kivezetették a parlament épületéből. Kott a botrányok ellenére nem volt hajlandó lemondani mandátumáról, kizárták a pártból, és függetlenként tevékenykedett tovább.

Jelcin, a műfaj világbajnoka

Itt feleslegesek a szavak, tekintsék meg ezt az összeállítást Borisz Jelcin legszebb pillanatairól:

Akik csak részegnek tűntek:

Az alábbi három esetben az első hírek részeg botrányokozásról szóltak, de később kiderült, hogy nem alkoholos befolyásoltság állt a rendhagyó viselkedések hátterében.

Kiss Ernő nem vizelt, és nem ivott

Kiss Ernő egykori dandártábornok hosszú története eléggé összetett, de a jelenlegi állás szerint a bíróságon bebizonyította, hogy nem volt ittas, amikor megbotránkoztató tetteit elkövette. A volt kerületi kapitány, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság vezetőjeként azzal került a figyelem középpontjába 1998-ban, hogy állítólag levizelte az ORFK Teve utcai épületét. Ezt akkor azzal magyarázta, hogy "vízhajtó menedzsertablettát szedett", de később ügyvédje helyreigazításából az derült ki, hogy soha nem is vizelte le a rendőrszékházat. 1998-ban, az esetet követően, hivatalosan egészségi okokból menesztették.

2007-ben autója három autónak is nekiütközött Kiss Ernő (akkori XIII. kerületi rendőrkapitány) szolgálati autója, a kocsit lezárt állapotban, vezető nélkül találták meg. Ezután azzal védekezett, hogy nem ő vezette az autót, hanem hasonmása, mert le akarták járatni. Még ebben az évben indoklás nélkül menesztették a rendőrkapitányi posztról. 2008-ban gyanúsítottként hallgatták meg, ittas vezetéssel és hatóság félrevezetésével gyanúsították. A rendőrtábornokot 2009-ben 810 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, és 2 évre eltiltották a gépjárművezetéstől ittas járművezetés és a hatóság félrevezetése miatt. Ezt később jogerősen 450 ezer forintra és 1 évre mérsékelték. Később az ittas vezetést megállapító ítélet ellen a Fővárosi Ítélőtábla perújítást rendelt el, mìvel kérdésessé vált az ittas elkövetés. 2010-ben azért került a hírekbe, mert vérző fejjel találtak rá a XII. kerületben, de mint Kiss ügyvédje helyreigazításban közölte, nem volt részeg. 2012-ben visszakapta egyenruháját.

Szekeres Gripen-botránya

“Tisztelt Miniszterórú!” - kezdte teljesen szétesett beszédét a HírTV 2008-as felvételén Szekeres Imre honvédelmi miniszter az új Gripenek átadásakor. A miniszter mintha a marslakókhoz intézte volna szavait, ami a nézőben azt a benyomást kelthette, hogy Szekeres nem volt éppen józan. Később a NolTV-nek elmagyarázta, egy kortyot nem ivott már hetek óta az átadás előtt, de a mínusz 15 fokban a 100 km/órás szél volt miatt visszhangzott a hangja, emiatt volt olyan, mintha dadogott volna. Szekeres 2010 májusától az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottságának tagja, az MSZP-frakció Gazdaságpolitikai Kabinetjének vezetője.

Auth Magda rosszul lett hírolvasás közben

Húsvét vasárnapján, Krisztus feltámadásának ünnepén a Kossuth Rádióban Auth Magda hírolvasónak akadtak problémái a vasárnapi hírek felolvasásával. „Na mondom én" - mondta egy nyelvbotlása után, „Ne izgulj, ne izgullj”, „nyugi, nyugi" - nyugtatta magát hangosan, mintha csak magában beszélne. Most sporthírek következnek - keverte le a szerkesztő, majd ő is próbálta lenyugtatni a zaklatott hölgyet. Az eset után a rádió közleményt adott ki, hogy „a korrektül megszerkesztett hírek a Kossuth rádióban a hírolvasó rosszulléte miatt zavarosan és hibásan hangzottak el. A Magyar Rádió Zrt. vezetése megértést és elnézést kér mindazoktól, akiket akaratlanul is megsérthettek vagy megbánthattak az elhangzottak”. Később kiderült, hogy a több évtizede rádiózó beolvasót ezután kórházba kellett szállítani. Auth Magda 2002-ben, amikor a Bolgár György távozásáról szóló hírt olvasta fel a rádióban, azt úgy kommentálta, hogy "na végre". A rádió akkor közleményben kért elnézést a hallgatóktól, és elhatárolódott a megjegyzéstől.