Jó IMF-megállapodást sürgettek Kötcsén

2012.09.08. 15:28 Módosítva: 2012.09.08. 16:16

Magyarországnak jó megállapodást kell kötnie a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval - állapította meg Varga Mihály tárca nélküli miniszter, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Csaba László közgazdász szombaton a tizenegyedik kötcsei találkozón. A zárt rendezvény délelőtti programjáról a szervező Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter számolt be telefonon az MTI-nek.

Mint elmondta: Varga Mihály, Matolcsy György és Csaba László között izgalmas beszélgetés, vita alakult ki egyebek mellett az IMF szerepéről a gazdasági, pénzügyi konszolidációban, amelyről nagyon differenciált értékelést adtak a résztvevők.

"Fontos dolog, hogy lehet IMF-hitel nélkül is élni, mert hogy ez a normális állapota egyébként minden országnak (...), de ha már megállapodást kötünk, akkor nekünk jó megállapodást kell kötnünk" - idézte fel a kerekasztal-beszélgetésen elhangzottakat Balog Zoltán.

Az előadók kifejtették - folytatta -, hogy van rossz és van jó IMF-megállapodás, így most az előző kormánynak kellene előállnia és elmondania, pontosan milyet is kötött a valutaalappal, az valóban jó megállapodás volt-e, és amit "most próbálnak számon kérni a jelenlegi kormányon, azt annak idején ők hogy kezelték". Varga Mihály, Matolcsy György és Csaba László megerősítette, hogy Magyarország alapvetően biztonsági hitelre tart igényt - tette hozzá.

Az IMF tárgyalásokról szóló kötcsei vita azért érdekes, mert Orbán csütörtökön, a Fidesz sárvári frakcióülése közben videóüzenetében azt mondta: a frakcióülésen végigvették az IMF és az EU sajtóban is megjelent feltételeit, amiket ő elfogadhatatlannak nevezett. A kormányfő a Magyar Nemzet cikkére utalt, amely csütörtökön ismertette a radikális megszorításokat tartalmazó listát.

Orbán pénteki rádióinterjújából az derült ki, hogy a lista annak a jelentésnek a része amelyet a z EU–IMF-tárgyalódelegációnak a magyar kormánnyal folytatott egyeztetéseiről készítettek az Európai Bizottság illetékesei. Az Index által ismertetett levélben azonban nincs szó az Orbán által említett nyugdíjcsökkentésről, ingatlanadóról vagy szja-emelésről.

A kötcsei találkozó délutáni programjában szerepel Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető félidős értékelése, Maruzsa Zoltán - aki az MTI korábbi információi szerint az új felsőoktatási helyettes államtitkár lehet - előadása a felsőoktatás és az értelmiség viszonyáról, Balog Zoltán beszéde a szegénység elleni stratégiákról, majd az utolsó két és fél órában Orbán Viktor felszólalása és a miniszterelnökkel való beszélgetés zárja a rendezvényt.

A kötcsei pikniket 2004 óta rendezik meg, a legnagyobb visszhangot a 2009-es találkozó kapta. Orbán ekkor beszélt arról, hogy a Fidesz olyan, középen álló párttá válhat, amely a következő 15-20 évben az MSZP-vel való civakodás helyett a kormányzásra koncentrál. Az akkor még ellenzékben lévő Fidesz elnöke azt mondta: nem ellenkormányzást kell folytatnia a Fidesznek hatalomra kerülése után, hanem a nemzeti ügyek kormányzását kell megvalósítania.

A 2010. szeptemberi előadásában Orbán a nemzeti kormányzásról beszélt. Többek között azt mondta: várhatóan lesznek olyan érdekcsoportok a kormányon és a Fidesz parlamenti frakcióján belül, amelyek befolyásolni szeretnék majd a költségvetési tervezést, ezért konfliktusokra, "harcokra" számít. A kormányfő ekkor úgy fogalmazott, hogy a kétharmados többség mögött a polgári középosztály és az alacsonyabb státuszúak szövetsége áll, amely a 2008-as vizit- és tandíjas népszavazással jött létre, és amelyet a 2010-es országgyűlési választások megerősítettek. Tavaly szeptemberben Orbán azt részletezte, hogy a kormány tovább fog menni az államadósság csökkentésének útján.