no

Részeg főkatona miatt tiltották le az italt

2012.09.08. 08:12 Módosítva: 2012.09.08. 08:27
Viszkisdobozban átvett korrupciós pénzzel vádolták meg, mire Juhász Ferenc egykori honvédelmi miniszter visszavágott, és leleplezte a magyar alkoholizmustörténet egyik legdrámaibb epizódját. Kiderült ugyanis, hogy Fodor Lajos, aki ma honvédelmi államtitkár, 2002-ben olyan részegen próbálta prezentálni az ország védelmi tervét, hogy az eseményt meg kellett szakítani. Fodor másnap lemondott, amit Juhász nem fogadott el.

2002 május végén felajánlotta lemondását Fodor Lajos akkori vezérkari főnök - jelenlegi honvédelmi államtitkár - mert ittasan fogadta a frissen kinevezett minisztert és csapatát. A viziten a minisztérium Balatoni utcai épületének gyomrában mutatták volna be az ország védelmi tervét Juhász Ferencnek, de az eseményt Fodor állapota miatt félbe kellett szakítani.

Az ország védelmi terve egy többszáz oldalas dokumentum, nemcsak az szerepel benne, hogy hol milyen alakulatok szolgálnak, de részletesen az is, hogy különböző minősített helyzetekben mit sajátit ki a honvédség például. Ez a terv hatályát veszti, amikor a kifutó kormány mandátuma megszűnik, és akkor lép újra életbe, amikor az újonnan kinevezett miniszterelnök aláírja. Ezt az aktust előzi meg hagyományosan a szakminiszternek szánt bemutató, ez történt Juhász esetében is. Nem olvasták fel a vaskos védelmi tervet, egy rövid slideshow-ban összefoglalták a lényeget a Balaton utcai épület többszintes pincerendszerében, a -2-es szinten.

Váratlan családi okok

Az ekkor már három éve a vezérkar élén álló Fodor Lajos akadozó nyelvvel, kissé dülöngélve igyekezett túllenni ezen a protokolláris feladaton. Az előadás nem ment végig, mert a miniszter megakasztotta Fodort, kihívta a teremből, majd már egyedül tért vissza, és bejelentette, hogy a vezérkari főnöknek családi okok miatt távoznia kellett, és másnapra halasztották az ismertetőt.

Másnap Fodor Lajos levelet küldött a miniszternek, amiben elnézést kért, és felajánlotta lemondását. Ezt Juhász nem fogadta el, a védelmi tervet pedig június 10-én végül aláírta Medgyessy Péter.

Válasz volt a mostani leleplezés

A sztori magja azon az idén agusztus 27-ei tárgyaláson derült ki, ahol tanúként jelent meg Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter. Juhászt azért hallgatták meg, mert O. János dandártábornok azt állította, hogy 2006 elején 12 millió forintot vitt be borítékban Fapál László közigazgatási államtitkárnak, aki "kivett négymillió forintot, azt egy piros színű fém italosdobozba, lehet, hogy egy whishysdobozba rakta be". O. János szerint "azt mondta nekem ekkor (...), várjak öt percet, át kell ugrani a főnökhöz, mert már nagyon várja. A főnök Juhász Ferenc minisztert jelentette" - tette hozzá a dandártábornok. A volt miniszter szerint őt már tisztázta az ügyben egy nyomozás, csak aljas politikai okokból próbálnak ellehetetleníteni embereket.

A bíró megkérdezte Juhászt, mennyire volt gyakori, hogy a minisztériumban alkoholos italokkal járkáltak a folyosókon. Juhász szerint ez már csak azért is feltűnő lett volna, mert éppen ő tiltotta
meg a munkahelyi névnapi, születésnapi ünnepségeket. Ezen a ponton idézte fel - név nélkül, de a pontos titulus megnevezésével - a vezérkari főnök kínos esetét, ami után egyértelművé tette, hogy elfogadhatatlannak tartja az alkoholfogyasztást a munkahelyen. Ezért is tartja népmesei elemnek a whiskysdobozról szóló teóriát.

Megvezetés madarakkal

Végül egy másik ügy miatt romlott meg véglegesen a minisztériumot 2002 és 2006 között vezető Juhász és Fodor Lajos viszonya. 2002 október 9-én sokáig feledhetetlen éleslövészetet tartott a honvédség akkor legmodernebb eszközzel felszerelt alakulata, a Mistral légvédelmi rakétákat kezelő egység Drégelypalánkon. Az első rakéta felrobbant a levegőben, még azelőtt, hogy elérte volna a távirányítással működtetett, kellemes sebességgel közlekedő célt (a második nem indult el, a harmadik végül leküzdötte a csalit).

Mivel a teljes magyar sajtót meghívták az eseményre, a felsülés nem maradt titokban. A másnapi miniszteri értekezleten Juhász magyarázatot várt a vezérkari főnöktől. Fodor annak ellenére nem jött zavarba, hogy alapos vizsgálatra egyáltalán nem volt idő, és közölte, hogy egy madárraj zavarta meg a rakétát, ami miatt az önmegsemmisítő működésbe lépett.

Miután a Fidesz nem hagyta ki a ziccert, és napirenden tartotta a fiaskót, Juhász majdnem egy héttel később egy lakossági fórumon elmondta ezt a verziót, amit aztán a szakértők ízekre szedtek. Erre Orosz József rádióműsorában maga a vezérkari főnök is csacsiságnak minősítette a madárrajos magyarázatot. Ez után jelezte neki Juhász, hogy a továbbiakban nem számít a munkájára.

A közös megegyezéses távozást 2002. december 5-én jelentették be (Fodor szolgálati ideje csak 2004-ben járt volna le). Miután a kiszemelt utódnak, Szenes Zoltánnak még bele kellett tanulnia a feladatba, Fodor nem azonnal, hanem csak február végén távozott. Nem ejtették látványosan, távozásakor katonai pályafutásának, életútjának elismeréseként kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend középkereszt a csillaggal katonai tagozatával, és megkapta a canberrai nagyköveti posztot, ahonnan 2007-ben hívták vissza. A 2010-es kormányváltás után ő lett a HM közigazgatási államtitkára, több korábbi ügyben is ő vezette a vizsgálatokat a tárca volt vezetői ellen.

A cikkben természetesen őt is meg szerettük volna szólaltatni, de megkeresésünkre azt üzente, hogy a témában nem kíván nyilatkozni.

Fodor Lajos karrierje

A 65 éves közigazgatási államtitkár 1970-ben kezdte meg a katonai szolgálatát, és már három év múlva zászlóaljparancsnok lett, amit a hadvezetés a moszkvai Frunze Katonai Akadémia ösztöndíjával jutalmazott. 1983-ban ezredparancsnok Nagyatádon, hogy onnan Lentibe átvezényelve már dandárparancsnok legyen (ő volt több jelenlegi indexes elöljárója). 1989-ben felkerült a budapesti Kiképzési Főcsoportfőnökségre, hogy a rendszerváltással járó átszervezések végén ő legyen a Magyar Honvédség szárazföldi csapatok parancsnokának helyettese, majd vezérkarifőnök-helyettes. Két év amerikai tanulás után ő lett Végh Ferenc vezérkari főnök első helyettese. 1999-ben pár hónapig védelempolitikai helyettes államtitkár is volt, aztán kinevezték a Magyar Honvédség parancsnokává, egyben vezérkari főnökké. 2003-ban magas állami kitüntetéssel fejezte be katonakarrierjét, aztán 2007-ig ő volt az ország ausztráliai nagykövete. A második Fidesz-kormány is fantáziát látott benne, annyira, hogy ő lett a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára.