Tiltakoznak a Jobbik akciója ellen

2012.09.08. 11:27 Módosítva: 2012.09.08. 15:43

Morvai Krisztina szerint harmadik világbeli országgá lettünk; a Jobbik európai parlamenti képviselője szombaton Veszprémben, a párt által szervezett Magyar Élet Menete című rendezvényen példaként említette, hogy a legszegényebb országokat jellemzi a gazdasági migráció.

Morvai Krisztina beszéde után a mintegy 150 ember végigvonult Veszprém belvárosán, majd megállt az MKB Veszprém 2009-ben meggyilkolt román kézilabdázója, Marian Cozma emlékére állított táblánál. Később az Óváros térre vonultak, ahol Vona Gábor pártelnök beszédében kijelentette: a Jobbikot rasszistáknak tartják, holott "sajátunkként, magyarként szerettük Marian Cozmát, szerettük ezt a román sportolót, mert ő ebben az országban értéket teremtett".

Vona kifejtette: "azért nincs elszámoltatás Magyarországon, mert a Fidesz nem akarja magát elszámoltatni"; "az elmúlt huszonkét év örök és gyomorforgató alkuja a háttérben, hogy a Fidesz és az MSZP és nagypolitikai oldalak a háttérben a lopásról, a korrupcióról mindig szépen megegyeznek".

Az ellentüntetőket arrébb terelték

A Jobbik rendezvénye előtt pár perccel az út túloldalán antifasiszta fiatalok jelentek meg, kezükben egy antifasiszta szimbólumos zászlóval, és szóváltásba keveredtek a Jobbik rendezvényére érkezőkkel. A rendőrség néhány perc alatt az antifasiszta fiatalokat az út széléről a közeli lakótelepre terelte.

Az egyik fiatalember az MTI-nek azt mondta: olyan emberek ők, akik nem értenek egyet a szélsőjobboldali eszmékkel és a rasszizmussal; és itt csak találkoztak. A kilenc fiatalembert a készenléti rendőrség tagjai igazoltatták.

Félpályás útlezárással tiltakoztak

Tizenkét szervezet, közöttük pártok félpályás útlezárással tiltakoztak a Veszprémbe vezető utak mentén szombat délelőtt a rendezvény ellen. A megmozdulást a Világos Veszprémért Mozgalom hirdette meg. A szervezet - saját meghatározása szerint - "egy civil összefogás, mely városukat szerető, annak nyugalmát és békéjét féltő, demokratikus gondolkodású magyar emberek mozgalma". A forgalomlassító demonstráció kezdetén a szervezet szóvivője, Nagy Imre elmondta: az útlezárással arra akarják felhívni a figyelmet, hogy "Veszprém nem kér a Jobbik meneteléséből, nem kér a megfélemlítésből, a betiltott egyenruhásokból, a paramilitáris szervezetekből, a békétlenkedésből".

Szerintük a Magyar Élet Menete elnevezés "burkolt zsidózás". Megjegyezte: Veszprém békés város, ahol a véleménykülönbségeket párbeszéd útján mindig el tudták rendezni, nem kellett máshonnan embereket idevezényelni, hogy nyomatékot adjanak a véleményüknek.

A Veszprémbe vezető hét út mentén 200 gépjárművel mintegy 400 demonstráló lassította a forgalmat; a Budapest felől érkezők jelentős torlódásokkal szembesültek. A tiltakozók fél tizenegykor fehér felsőruházatban a színházkertbe vonulnak, ahol az uniós köztársasági elnökök által ültetett fáknál és emléktáblánál egy-egy szál fehér szegfűvel és néma főhajtással "emlékeznek meg a köztársaságról".

A Világos Veszprémért Mozgalomhoz csatlakozott a Buhim-Völgyi Baráti Kör, a Buhim-völgyi Szalon Kulturális Egyesület, a Demokratikus Koalíció Veszprém városi és Veszprém megyei szervezetei, a HIT Gyülekezete, a Józan Ész Társaság, a Kádártai Lakosok Egyesülete, a Lokálpatrióták a Városért Közhasznú Egyesület, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége Veszprém megyei szervezete, az MSZP Veszprém, a Szövetségben Együtt Magyarországért Veszprém városi és Veszprém megyei szervezetei, a Magyar Szolidaritás Mozgalom Veszprém városi és Veszprém megyei szervezetei és a Veszprémi Polgári Társaskör.