Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Cegléd: a rendőrök jól dolgoztak

2012.09.10. 15:59
A rendőri intézkedés törvényes, szakszerű és határozott volt, ismertette a ceglédi konfliktust kivizsgáló jelentés tartalmát sajtótájékoztatón Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője. A jelentés kiemeli, hogy az intézkedés során a rendőrök jól kezelték a konfliktust, ennek köszönhető, hogy nem került sor atrocitásra, és megakadályozták a további jogsértéseket.

Garamvölgyi elmondta, hogy ettől függetlenül a Pest megyei Rendőr-főkapitányság két nyomozást is elrendelt: egyiket lőszerrel visszaélés, a másikat csoportosan elkövetett garázdaság miatt. Az utóbbi ügyben 40 személyt már kihallgattak, de gyanúsított még nincs. A ceglédi rendőrkapitányság is elrendelt egy nyomozást, egy személyt ma kihallgattak közúti veszélyeztetés gyanúja miatt.

Hatala József országos rendőrfőkapitány augusztus 22-én rendelt el vizsgálatot a Pest megyei városban történtek miatt. Cegléden augusztus 19-én este mintegy négyszázan gyűltek össze, köztük a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, szimpatizánsai. Miután feszültté vált a helyzet a helyi romák és nem romák között, a környék romák lakta házait mintegy hetven-nyolcvan rendőr zárta el az összegyűltektől.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi közlése szerint egy nappal korábban érkezett bejelentés, hogy egy húsz-harminctagú csoport Cegléd belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát. A rendőrök akkor nem találták a helyszínen a bejelentésekben szereplő csoport tagjait. Az eset kapcsán csoportos garázdaság miatt indítottak eljárást ismeretlen tettesek ellen.

A város utcáin összegyűltek akkor azt mondták: az utóbbi időben megszaporodott - szerintük romák által elkövetett - lopások miatt kérték az Új Magyar Gárda segítségét. Állításuk szerint szombat este "rendfenntartó sétára" indultak, amikor mintegy nyolcvan, kerti szerszámokkal, kardokkal és egyéb szúró- és vágóeszközzel felfegyverkezett roma rontott rá a tizenöt-húsz járőrözőre.

Az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat képviselői a szélsőséges romaellenes megnyilvánulások elleni tiltakozásul petíciót fogalmaztak meg, amelyet eljuttattak a belügyminiszternek. A több mint kétezer ember által aláírt dokumentumra a tárca közleményében úgy válaszolt: a kormány és a Belügyminisztérium "az ország valamennyi polgárát képes megvédeni a támadásoktól", minden szélsőséges, rasszista, antiszemita, gyűlölködő megnyilvánulás ellen fellépnek.