Hétfőn kiderül, mit gondol a rendőrség a ceglédi konfliktusról

2012.09.10. 07:57

Várhatóan hétfőn ismerteti az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a ceglédi rendőri intézkedésről szóló tényfeltáró jelentés kiegészítéseit.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője az MTI-nek múlt héten azt mondta: a vizsgálat, amely arra irányult, hogy az augusztus közepi intézkedés során történt-e szakmai mulasztás, múlt hétfőre elkészült, ám az országos rendőrfőkapitány hiányosnak tartotta, ezért pénteki határidővel elrendelte a kiegészítését. A kiegészített jelentést Hatala József országos rendőrfőkapitány péntek reggel megkapta, és a megállapításokról, az esetleg szükséges intézkedésekről hétfőn fog dönteni.

Hatala József augusztus 22-én rendelt el vizsgálatot a Pest megyei városban történtek miatt. Cegléden augusztus 19-én este mintegy négyszázan gyűltek össze, köztük a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, szimpatizánsai. Miután feszültté vált a helyzet a helyi romák és nem romák között, a környék romák lakta házait mintegy hetven-nyolcvan rendőr zárta el az összegyűltektől.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi közlése szerint egy nappal korábban érkezett bejelentés, hogy egy húsz-harminctagú csoport Cegléd belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát. A rendőrök akkor nem találták a helyszínen a bejelentésekben szereplő csoport tagjait. Az eset kapcsán csoportos garázdaság miatt indítottak eljárást ismeretlen tettesek ellen.

A város utcáin összegyűltek az MTI munkatársának akkor azt mondták: az utóbbi időben megszaporodott - szerintük romák által elkövetett - lopások miatt kérték az Új Magyar Gárda segítségét. Állításuk szerint szombat este "rendfenntartó sétára" indultak, amikor mintegy nyolcvan, kerti szerszámokkal, kardokkal és egyéb szúró- és vágóeszközzel felfegyverkezett roma rontott rá a tizenöt-húsz járőrözőre.

Az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat képviselői a szélsőséges romaellenes megnyilvánulások elleni tiltakozásul petíciót fogalmaztak meg, amelyet eljuttattak a belügyminiszternek. A több mint kétezer ember által aláírt dokumentumra a tárca közleményében úgy válaszolt: a kormány és a Belügyminisztérium "az ország valamennyi polgárát képes megvédeni a támadásoktól", minden szélsőséges, rasszista, antiszemita, gyűlölködő megnyilvánulás ellen fellépnek.