Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Nem foglalkozott a családi belüli erőszakkal a parlamenti bizottság

2012.09.10. 11:21

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén nem támogatta azt a népi kezdeményezést, hogy legyen önálló büntetőjogi törvényi tényállása a családi belüli erőszaknak.

Salamon László, a testület KDNP-s elnöke azt mondta: a júniusban elfogadott új büntetőtörvénykönyv (Btk.) országgyűlési vitájában 80 százalékos többséggel döntött úgy a parlament, hogy egy ilyen típusú tényállásra nincs szükség a Btk.-ban. Azt mondta, kormánypárti és ellenzéki képviselők egyaránt úgy gondolták, hogy az a szabályozás csak nehezítette volna az ilyen magatartások üldözését.

Ezzel az együtt élők közötti lelki bántalmazásról szóló tényállásra utalt, amelyet az új kódexben a kormány eredetileg bűncselekménnyé tett volna. Azonban ennek elhagyását javasolta a fideszes Varga István és a KDNP-s Salamon László mellett, az MSZP-s Bárándy Gergely is. Bár a kormány nem értett egyet velük, a parlament támogatta az előterjesztésüket, így a lelki bántalmazás nem lett önálló tényállás a jövő július 1-jén hatályba lépő Btk.-ban.

A fideszes Varga István azt mondta: a népi kezdeményezés szervezői nem tudták minek az élére álltak, ugyanis a Btk. jelenleg is bünteti a családon belüli erőszakot. Hozzátette: az a tényállás, amit kihagytak a Btk.-ból, megfoghatatlan és bizonyíthatatlan volt.

A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás a családon belüli erőszakkal érintett nők nehéz helyzetére hívta fel a figyelmet, és azt kezdeményezte, hogy az ülésen hallgassák meg a kezdeményezők képviselőjét is, de ezt az indítványt a testület kormánypárti többsége nem támogatta. Az alkotmányügyi bizottság végül a Fidesz-KDNP-s tagok ellenszavazatával, az MSZP-s és jobbikos képviselők igen szavazata és egy tartózkodás mellett a népi kezdeményezést nem támogatta.

Az Élet-Érték Alapítvány családon belüli erőszak büntetéséért indított népi kezdeményezés során júniusra a szükségesnek csaknem a dupláját, közel 100 ezer érvényes aláírást gyűjtött össze. Az Országos Választási Bizottság (OVB) ezért úgy döntött, hogy a kezdeményezés eredményéről tájékoztatja az Országgyűlést.  • Vennék
  • Hírek