Megvédték Vargát a fideszes nők

2012.09.11. 15:45
Tiszteli a nőket, előre engedi őket az ajtóban, mondták fideszes képviselőnők arról a kormánypárti politikusról, aki szerint a nők előbb szüljenek három-négy gyereket, és csak utána foglalkozzanak a karrierjükkel. Az Index által megkérdezett fideszes képviselőnők megvédték Vargát, de többen maguk sem tudták kollégájuk megkeresése nélkül értelmezni "a parlamenti vita hevében" elhangzottakat.

„Ha mindenki a két-három vagy négy gyermekét megszüli, és eleget ad a hazának, és mindenki boldog lesz, ezt követően mindenki megvalósíthatja saját magát” – fogalmazott hétfőn este az Országgyűlésben Varga István fideszes képviselő. Varga ezt a családon belüli erőszakról szóló parlamenti vitában mondta. A politikus többször is hasonlóan érvelt, egy másik felszólásában azt mondta: „Azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak.”

"Kibontsa neki a sört”

Varga mondataira az ellenzéki képviselők (a nem hitelesített jegyzőkönyv szerint) többször is visszatértek. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalícióhoz tartozó független képviselő azt mondta: a női szerepeknek nincs közük a családon belüli erőszakhoz. „Sokkal inkább az ilyenfajta gondolkodásnak és magatartásnak van köze a családon belüli erőszakhoz, akik azt képzelik, hogy egyébként a nőknek az a feladata és az a szerepe, hogy otthon a gyereket nevelje, vasaljon, és ha a férj hazaérkezik, akkor kibontsa neki a sört”, fogalmazott. Az LMP-s Szabó Rebeka szintén arról beszélt, hogy olyan családokban is előfordul erőszak, ahol a nőknek több gyerekük van.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a Fidesz frakcióban ülő képviselőnők egyetértenek-e Varga mondataival, mit gondolnak róla. Babiné Szottfried Gabriella első megkeresésünkre azt mondta: előbb el akarja olvasni Varga mondatait és beszélni szeretne a politikussal. Amikor újra felhívtuk telefonon, azt mondta: előfordul, hogy egy képviselő a parlamenti vita hevében olyat mond, amit nem biztos, hogy szó szerint ért. Szerinte Varga nem akart megbántani senkit. Hozzátette: a személyes tapasztalata szerint a politikus tiszteli a nőket, neki mindig előre köszön, előre engedi az ajtóban. Arra a kérdésünkre, hogy Varga mondatai nem bántóak-e a gyerek nélküli nők számára, azt felelte: ezért kérdezte meg Vargát arról, hogy pontosan mire gondolt. A négyszemközti beszélgetés alapján egyértelmű a számára, hogy Varga csak a vita hevében fogalmazott keményebben, mondta.

Nem a gyerek számától függ

Ékes Ilona fideszes képviselő szintén beszélt Vargával a politikus hétfő esti megszólalása után. Ékes szerint a négyszemközti beszélgetésen Varga azt mondta: kiforgatták a szavait azok a híradások, amelyek beszámoltak a parlamenti vitáról. Ékes hozzátette: Vargának más a véleménye ebben a kérdésben, mint neki, de ez nem jelenti azt, hogy vita lenne közöttük. Nem a gyerek számától függ, hogy ki mennyire értékes, mondta az Indexnek Ékes. Szerinte támogatni kell azokat a nőket, akik úgy döntenek, hogy több gyermeket nevelnek, ezért otthon maradnak, illetve azokat is, akik a gyereknevelés mellett visszamennek dolgozni. A választás lehetőségét meg kell hagyni az anyáknak, tette hozzá. (Ékes tavaly decemberben hajlott rá, hogy támogassa az LMP-nek a női kvótáról szóló tervezetet, végül mégsem írta alá a javaslatot.)

Mágori Jószefné fideszes képviselő szerint nincs kivetnivaló Varga szavaiban. Mágoriné, aki nem volt jelen a késő esti vitában, azt mondta: értékrendbeli kérdésről van szó. Mivel már közel 60 éves, így ahhoz a korosztályhoz tartozik, akik előbb szültek, és csak utána foglalkoztak a karrierjükkel, mondta. Szerinte ez a trend mára megfordult, ami komoly demográfiai problémákhoz vezet. A politikus szerint így értékrend kérdése, hogy erről a témáról ki mit gondol. Szerinte nagyobb megbecsülést kéne kapniuk a főállású anyáknak, példaként említette, hogy a nyugdíjak megállapításánál pozitív megkülönböztetésben kéne részesíteni őket.

Leszavazták már egyszer

Az Országgyűlés azért tárgyalt a családon belüli erőszakról, mert egy civil szervezet ezt kezdeményezte. Az Élet-Érték Alapítvány népi kezdeményezésének az volt a célja: az Országgyűlés tárgyaljon arról, hogy a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállásként szerepeljen a büntető törvénykönyvben. Ehhez a szükséges aláírások dupláját (közel 100 ezer aláírást) gyűjtöttek össze, az Országgyűlésnek így napirendre kellett venni a kérdést. A parlament az új büntetőtörvénykönyv (Btk.) tavaszi vitájában elutasította, hogy a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállást kapjon. Ez azért volt meglepő, mert a kormány javasolta az új tényállás bevezetését, a Fidesz az MSZP képviselőinek támogatásával azonban elvetette ezt.

A hétfői vita során az ellenzéki képviselők nehezményezték, hogy a kérdést csak este 10 óra után tűzte napirendre a parlament. A kormánypárti képviselők erre azt felelték, hogy minden javaslatot nem lehet délután 2 órakor tárgyalni. Az ellenzék szóba hozta azt is, hogy az Alkotmányügyi bizottságban, amely hétfő délelőtt tárgyalt a kérdésről, nem szólhatott fel az aláírásgyűjtés kezdeményezője. A Fidesz nevében Varga azzal érvelt a javaslat ellen, hogy a családon belüli erőszakot a Btk. egyébként is tiltja (zaklatás, a testi sértés címén) külön tényállásra így nincs szükség. A fideszes politikus szerint az is a javaslat ellen szól, hogy a férfiak és a nők is valószínűleg fegyverként alkalmaznák ezt a tényállást a válások során. A politikus a felszólalását azzal zárta, hogy megengedhetetlen, ha egy férfi veri a feleségét vagy az élettársát.

"Addig stimulálta az adrenalinomat"

A képviselők a vita során többször a női szerepekről vitáztak, a KDNP-s Karvalics Ottó például azt mondta: „a családban élők mutassanak példát, hogy hogyan lehet normálisan élni, és akkor talán kevesebb lesz az erőszak, kevesebb lesz az, amire valóban azt mondom, hogy egy elhibázott oktatási rendszer egy rossz értelemben vett női megmutatás hozott be a családba”. Vadai, aki nem értette, hogy Karvalics milyen magamutogatásról beszél, azt mondta: a családon belüli erőszak attól még nem tűnik el, ha az Országgyűlésben elhatározzák. A jobbikos Szávay István pedig az LMP-s Etsey Katalinnak szúrt oda azzal, hogy szerinte a fenimista mozgalmaknak az volt a legnagyobb baja, hogy a jogokért való harc átcsapott férfigyűlöletbe. "Nem szerettem volna hozzászólni, de Ertsey Katalin addig stimulálta az adrenalinomat, hogy mégis kénytelen vagyok" - vezette fel a mondandóját Szávay.

Szerettük volna minderről megkérdezni Varga Istvánt is. Többek között arra is kíváncsiak voltunk, hogy a kormánypárti frakcióból hány női képviselő beszélt vele a felszólalása után, és hogyan zajlottak ezek a beszélgetések. A politikust a Fidesz frakció sajtóirodáján keresztül próbáltuk elérni kedd délelőtt, egyelőre sikertelenül.