Orbán döntött a baltás gyilkos kiadatásáról

2012.09.11. 11:25 Módosítva: 2012.09.11. 14:06

Orbán Viktor döntése volt két héttel ezelőtt, hogy Magyarország adja ki Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot, aki 2004-ben baltával megölt egy örmény katonát Budapesten, értesült az Origo.

A miniszterelnök ezt a múlt héten a Fidesz elnökségi ülésén is elismerte, ahol a példátlan indulatokat és diplomáciai lépéseket kiváltó ügyről éles vita alakult ki a pártvezetés tagjai között.

Az örmény igazságügyi miniszter azt ajánlotta Navracsics Tibornak, hogy mondjon le, mert az egyezmény aláírójaként tudnia kellett róla, hogy a hazájában hősként ünnepelt baltás gyilkosnak a kiadatás után mi lesz a sorsa. Támadások érték Martonyi János külügyminisztert is, a kormány első reakciója pedig rá is erősített a feltételezésekre, hogy a döntésben a két tárcának, illetve a két miniszternek lehet felelőssége. Mindezt tovább tetézte Németh Zsolt külügyi államtitkár kijelentése, aki korábbi nyilatkozatokkal szemben szeptember 3-án elismerte, hogy a kormány tisztában volt azzal, hogy hazájában kegyelmet kaphat Safarov, majd mentségképpen hozzátette, hogy de „nem volt okunk feltételezni, hogy egy baráti gesztusra egy baráti ország meglehetősen barátságtalanul reagál”.

Balhé lesz

A hírportál információi szerint a múlt hétfői elnökségi ülésen Orbán Viktor a pártvezetés tagjai előtt elismerte, „tudták, hogy balhé lesz”, és az azeriek szabadon engedik majd Safarovot. A számításba az ülés egyik résztvevője szerint annyi hiba csúszott, hogy azt gondolták, a férfi csak hónapok múlva, fű alatt, egészségügyi okokra hivatkozva kap majd kegyelmet hazájában.

Az elnökség egyik tagja szerint Kövér László házelnök akadt ki a legjobban az eljáráson. Állítólag Bayer Zsolt aznapi, Magyar Hírlapban megjelent írását idézte Orbánnak, amelyben a publicista azt fejtegette, hogy egy megállapodás ígéretéért a kormány eljátszotta a becsületét. Bayer arra a hetek óta napirenden lévő pletykára célzott, amely szerint a közép-ázsiai ország 2-3 milliárd eurónyi magyar állampapír megvásárlásával segítené Magyarországot a devizaadósság törlesztőrészletének előteremtésében, illetve akár abban is, hogy a szükséges egyensúlyt Magyarország a Nemzetközi Valutaalap bevonása nélkül is megteremtse.

A baltás gyilkos kiadatását az Origo szerint a kormány előtt is már többször – először még 2010-ben, majd az idén júniusi bakui látogatása után – felvetette a miniszterelnök. A lépésről azonban a Safarov által elkövetett gyilkosság „borzalmas voltára”, illetve a diplomáciai kockázatokra hivatkozva mindkét alkalommal lebeszélték Orbánt a kormánytagok – az eljárást ráadásul legélesebben éppen a diplomáciai botrányban legrosszabb színben feltűnt Navracsics Tibor ellenezte.

Augusztus végén ugyanakkor a téma már nem került a kormány elé, hanem Navracsics Tibort egyszerűen utasította Orbán, hogy az aggályok ellenére írja alá a kiadatási megállapodást. A miniszterelnök a döntésnél azt sem vette figyelembe, hogy a kiadatás előkészítésére felkért igazságügyi minisztérium szakértői az eljárásról készített, a Külügyminisztérium véleményét is figyelembe vevő állásfoglalásukban újból kifejezetten ellenezték, hogy Magyarország kiadja a gyilkost Azerbajdzsánnak.

Orbán Viktor miniszterelnök kedd délután egy más témában tartott sajtótájékoztatón reagált az Origo értesüléseire. A kormányfő elmondta, Safarov ügyében nem a Fidesz elnöksége döntött, hanem összkormányzati öntés született, és számoltak a várható következményekkel. Minden érintett tárca elmondta a véleményét, a külügyi és az igazságügyi tárca is előzetesen jelezte, milyen következményekre lehet számítani, ha így, vagy úgy döntenek.

Örményország augusztus végén jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal, válaszul arra, hogy a magyar kormány kiadta az azerieknek a Magyarországon jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Safarovot.