Hétmillió forint bírság dohányzásért

2012.09.12. 14:52

A Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény (NVT) előírásainak betartását az elmúlt hónapban közel 2 900 egységben ellenőrizték a közegészségügyi felügyelők az országban – áll az ÁNTSZ közleményében. Kitérnek arra is, hogy a kifogásolási arány továbbra is alacsony, ezer vizsgálatra vetítve átlagosan három alkalommal találkoztak szabálytalansággal.

Augusztusban a legtöbbször közforgalmú intézményben tapasztaltak szabálysértést a felügyelők. (Ebbe a kategóriába tartoznak például az üzletek, a bevásárlóközpontok, a sportlétesítmények és a felsőoktatási intézmények.) Az is előfordult, hogy kórházi udvaron dohányzókkal szemben kellett intézkedni.

Az ÁNTSZ közleménye szerint a hatékony ellenőrzést segíti mostantól az a megállapodás, amelyet Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos és Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója, valamint Ungvári Csaba, a MÁV-Start vezérigazgatója szerdán írt alá. Ennek értelmében a közegészségügyi felügyelők az ellenőrzés idejére menetjegy nélkül felszállhatnak a vonatra.

Az NVT szabályainak betartását a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervek (NSzSz) kistérségi intézetei vizsgálják. A türelmi időszak lejárta, azaz április 1. óta összesen közel 29 ezer alkalommal végeztek ellenőrzést, az augusztus 31-ig kiszabott bírságok összege várhatóan meghaladja a 7 millió forintot.