Rendőröket költöztetnek hajléktalanszállókra

2012.09.13. 16:30
Rendőröket telepítenek két felújított hajléktalanszállóra Budapesten, döntött a közgyűlés. „Szokatlan a rendőri jelenlét egy szociális intézményben” – mondja a működtető szakmai intézmény igazgatója. A terv a belügyminisztérium hajléktalanokat kriminalizáló politikájának része, véli A Város Mindenkiért szakértője. A főpolgármester furcsállja, ha valakit zavar a rend.

Körzeti megbízotti irodákat telepítenek két most felújított hajléktalanszállóra – döntött a fővárosi közgyűlés csütörtökön. A KDNP-s Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes javaslata rámutat, hogy a rendőröket belügyminisztériumi javaslatra ültetik be a szállókra.

A minisztérium a dokumentumok szerint a felújításhoz „a szakmai segítség mellett az átalakítási munkálatokhoz pénzügyi forrást is rendelkezésre bocsátott.” Az anyagi segítséghez a BM kérést is mellékelt: „a fenti hajléktalanszálló épületekben előállító és regisztrációs helyiségcsoport kerüljön kialakításra.”

A BM szerint a körzeti megbízottak jelenlétére „az intézmény működési rendjének biztosítása, illetve az intézmény körüli lakó- és ipari terület közbiztonságának megerősítése érdekében” van szükség. Bizarr kiegészítés, hogy „a közbiztonság erősítését indokolja és támasztja alá az Ingatlan közvetlen közelében meglévő, nagy értékű Budapest ivóvízellátásának szempontjából kulcsfontosságú létesítményeinek védelme is.”

Az előterjesztés „lakossági fórumokra és egyeztetésekre” hivatkozva rendeli el a szállókon a rendőri szobák kialakítását. Tudnivaló, hogy a szállókhoz nincs köze a BM-nek: az Aszódi utca 18. alatti szálló a MÁV-é, és azt a IX. kerületi önkormányzat bérli. A Váci út 102.-t pedig a vízművektől bérli a fővárosi önkormányzat. A működtető pedig a Budapesti Módszertani Szociális Központ.

Az üzenik, a hajléktalan bűnöző

A hajléktalanszállók nem büntetés végrehajtó, hanem szociális intézmények. Azokat a hajléktalanok saját döntésük alapján vehetik igénybe. Céljuk, hogy élhető átmeneti szállást nyújtsanak azoknak, akik az utcán kényszerülnek élni.

A KDNP-s előterjesztésben egyébként nem szerepelnek felmérések, így nem tudható, Bagdy milyen adatok alapján jutott arra a következtetésre, hogy a hajléktalanok megjelenésével a szállók környékén megugrik a bűnözés, és ezt egy hajléktalanszállón elhelyezett körzeti megbízotti irodával lehet megelőzni.

A közgyűlés vitáján Tarlós István főpolgármester azt mondta: nem érti, hogy az ellenzők miért félnek egy körzeti megbízotti irodától, milyen rossz következik abból, hogy valahová rendőröket telepítenek.

A Város Mindenkié civil szervezet képviselője, Takács Attila rámutatott: az előterjesztés a 2010 óta tartó hajléktalanellenes politika része, amelynek első markáns lépése az volt, amikor a hajléktalanságot a szabálysértési törvény módosítása révén bírsággal vagy akár elzárással is büntethetővé tették. A hajléktalanszállókra helyezett rendőrökkel a főváros azt üzeni, hogy a hajléktalanok bűnözők.

Takács szakmai megoldásokat javasolt azokra a problémákra (kabát-, cipőlopás), amelyek a szállókon előfordulhatnak. Tömegszállások helyett például kisebb létszámú, emberléptékű, és ezért kontrollálható szállókat.

Szakmailag nem indokolt

Megkerestük a szállókat működtető Budapesti Módszertani Szociális Központ vezetőjét, aki úgy fogalmazott: „Szokatlan a rendőri jelenlét egy szociális intézményben. Szociális szakmai szempontból nem tűnik indokoltnak a körzeti megbízotti irodák kialakítása”.

Pelle József azt mondta: rendzavarás esetén eddig is kihívták a rendőröket, akik mostantól is ugyanúgy fognak intézkedni, mint eddig, legfeljebb néhány sarokkal közelebbről szállnak ki. Úgy tudja, hogy az irodákról lakossági fórumok hatására döntöttek, felmérések nem készültek a témában.