Több száz szórakozóhely kerülhet rendőrkézre

2012.09.13. 20:50
Rogán Antal bezáratná három kerület prostitúcióval is foglalkozó night clubjait. Egyéni módosító javaslata azonban jelenlegi formájában másról szól: tíz kerület több száz szórakozóhelyét érinti, és tisztázatlan méretű hatalmat adna a rendőrség kezébe.

Tíz kerület vendéglátósai érzik bizonytalannak működésüket Rogán Antal egy pénteken benyújtott törvénymódosító javaslata miatt.  A tervezet a rendőrség elbírálására bízza, hogy melyik már működő szórakozóhely maradhat nyitva éjfél után, és melyeknek kell bezárniuk.

A rendőrség is bezárathat

Aggodalmat okoz, hogy a jogszabály nem teszi egyértelművé, milyen szempontok szerint dönthet a rendőrség a bezáratás mellett. Ha elfogadják a Fidesz frakcióvezetőjének javaslatát, akkor a szórakozóhelyeknek kilencven napjuk lesz a rendőrségi engedélyek beszerzésére. Mivel tíz kerület akár több száz helye rohamozza majd meg a rendőrséget a jóváhagyásért, kérdéses, hogy a szervnek lesz-e kapacitása a vizsgálatok lefolytatására, és az adminisztrációra.

Az ügy érdekessége, hogy bár a Parlament honlapján is szereplő törvénymódosító javaslat egyértelműen fogalmaz, Rogán szerint beadványa teljesen másról szól.

A javaslat az MTI-hez eljuttatott, de a beadványban nem szereplő indoklás szerint az "illegális erotikus szolgáltatásra szakosodott szórakozóhelyek visszaszorítására" jött létre. Továbbá csupán három kerületre vonatkozik.

Megkérdeztük Rogán Antalt, hogy ha valóban néhány, a feltételezések szerint prostitúcióval foglalkozó cég megregulázása a célja, akkor miért nem ezekre szabnak törvényt? A Fidesz frakcióvezetője sajtósán keresztül azt válaszolta: nincs olyan jogi kategória, amely csak a night clubokra vonatkozik, így kénytelenek voltak minden éjfél után nyitva tartó, alkoholt árusító vendéglátó üzletre írni a törvényjavaslatot.

Firtattuk azt is, hogy a rendőrségnek miként lesz erőforrása 90 nap alatt ennyi engedélykérelem elbírálására, hiszen a rendőröknek minden egyes helyet meg kell vizsgálniuk. De még ha ezt a fontos lépést ki is hagyják, és csak az engedélyek adminisztrációját végzik, azaz pecsételnek és iktatnak, akkor is hatalmas pluszmunka vár rájuk. Rogán szerint azonban a világörökségi terület három kerületében (I., V., VI.) alig néhány tíz hely működik, így az adminisztráció nem ró terhet a szervre.

A válaszból arra következtettünk, hogy a frakcióvezető nem ismeri a törvényjavaslatban használt szakkifejezést. A „világörökségi terület” ugyanis a 2011. évi LXXVII. törvényben rögzített módon egy konkrét területet jelöl. A 2. paragrafus 5. pontja szerint a „világörökségi terület: a világörökségi helyszín és annak védőövezete.” A világörökségi területnek – az ábrán látható módon - nem három, hanem tíz kerület a része: az  I., II., III., VI., VII., VIII., IX., XI., XIII., XIV. kerületek. A törvénytervezetnek tehát vagy a szövege hibás, vagy a célja más, mint a bejelentett. Rogán Antal képviselői indítványa jelenlegi formájában ugyanis több száz szórakozóhelyét kötelezi arra, hogy rendőrségi engedélyt kérjen.

Megkérdeztük Rogán Antaltól azt is, hogy a rendőrség milyen utasítások, vagy szabályok alapján dönt egyes helyek engedélyének bevonásáról, és mi biztosítja majd, hogy a rendőrség ne használja furkósbotként új jogosítványát, megrendszabályozandó a számára egyéb okokból nem szimpatikus helyeket. Ezen kérdésünkre azonban nem kaptunk választ.

Indokolatlan szabályozás

Rogán Antal javaslatára a jogszabályok ismeretében egyébként nincs is szükség. A túlszámlázásra, gyanútlan turisták átverésére szakosodott üzleteket bezárathatják, ahogy arról cikkeztünk is egy Andrássy úti bárral kapcsolatban. A hatodik kerületi helyet, miután sorozatosan több százezer forintot számlázott néhány italért külföldi vendégeinek, a jegyző a rendőrség segítségével bezáratta.

A hatályos önkormányzati törvény ráadásul jelenleg is lehetőséget ad a kerületeknek, hogy saját hatáskörben hozzanak jogszabályokat az aggályos tevékenységet folytató helyek megrendszabályozására.

Sárga vonal jelzi a világörökségi terület határát.
Sárga vonal jelzi a világörökségi terület határát.
Fotó: vilagorokseg.hu

A félelmek szerint az időközben általános vitára alkalmasnak talált törvénymódosítás olyan gumijogszabályt ad a rendőrség kezébe, amelynek segítségével irányíthatókká, könnyen befolyásolhatóvá teszik a főváros frekventált, belső kerületeinek szórakozóhelyeit.

Rogán Antal módosító javaslata

(2)A Kertv. 6. §-a azalábbi (8) bekezdéssel egészül ki:  "(8) Világörökségi területen a szeszes italt kimérő vendéglátó üzlet 24 óra és 6 óra közötti  nyitva tartásához a rendőrség engedélye szükséges, amely a tevékenység közbiztonságra  gyakorolt hatásával, a személy- és vagyonbiztonsággal kapcsolatos szakkérdésre irányul."

(3)A Kertv. az alábbi új 11.§-sal egészül ki:  "11. § A 6. (8) bekezdés hatálya a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995.  évi LIII. törvény és a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény módosításáról szóló  2012. évi . . . törvény hatályba lépése előtt kiadott működési engedéllyel rendelkező  vendéglátó üzletekre is kiterjed, azzal, hogy az engedély beszerzésére a 6. (8) bekezdés  hatályba lépésétől számított 90napáll rendelkezésre."