Három évig garázdálkodott az arlói uzsorás

2012.09.14. 14:20

Tizenkettedik nagyszabású, uzsorások elleni akcióját hajtotta végre az ózdi rendőrkapitányság a napokban. Egy huszonkét éves arlói férfit vettek őrizetbe, aki már harmincadik a gyanúsított.

A nyomozók megállapították, hogy a fiatal férfi már tizenkilenc éves korától foglalkozott kölcsönök folyósításával. Az így befolyt összegből tartotta el családját és önmagát az utóbbi három évben. Az elmúlt héten azonban lakhelye mellett rendőrök csaptak le rá. Őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba helyezték.

Az uzsorás több helyi családnak folyósított pénzt, majd azt legalább ötven százalékos kamattal kérte vissza. Ha az adósok nem tudták időben rendezni tartozásaikat, megöléssel és veréssel fenyegette őket.

Az egyik sértett 2009 szeptemberében kért kölcsön, amit a következő hónapban másfélszeresen kellett visszafizetnie, azonban nem tudta teljesíteni, mivel családja megélhetése veszélybe került volna. Ezután minden hónapban közel harmincezer forintot kellett adnia mindaddig, amíg a teljes tőkét és a kamatot egy összegben nem tudja rendezni. Az elmúlt három év alatt így több mint kilencszázezer forintot adott vissza.Többen is elmondták, hogy a kölcsönkért összegre viszonylag rövid idő leforgása alatt 250-300 ezer forint közötti visszafizetéseket követelt a gyanúsított.

Az ózdi rendőrkapitányság zsarolás, uzsorabűncselekmény, illetve jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt folytat eljárást vele szemben.