Emfesz: csak az Index ellen emeltek vádat

2012.09.14. 13:45
Az egykor a hazai földgázpiac egynegyedét uraló Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2009-es, egy dollárért történt eladása miatt már a rendőrség sem nyomoz. A magyar büntető igazságszolgáltatásnak a százmilliárdos ügyben egy embert sikerült a vádlottak padjára ültetnie: az Index újságíróját.

Az Index szerkesztőségébe a napokban érkezett meg annak a júniusi ítéletnek a szövege, ami jogerősen felmentette a nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vádja alól kollégánkat, Spirk Józsefet. A büntetőeljárás az Emfesz gázszolgáltató eladásáról szóló cikksorozat egyik cikke miatt indult.

Hatmilliárd Ft-os nyereség, egydolláros vételár

Emlékeztetőül: 2009-ben az Emfesz vezetője, Góczi István és helyettese, Gazda Tamás a cég milliárdos ukrán tulajdonosa, Dmitrij Firtasz tudta nélkül, egy korábbi felhatalmazást felhasználva önhatalmúan eladta a céget. A 220 milliárd forintos forgalmú, hatmilliárdos nyereségű cég a számláin lévő tízmilliárd forinttal együtt 1 dollárért került egy kis svájci offshore vállalkozás, a RosGas AG tulajdonába, amit az ügyletben Gazda képviselt.

A cikkből kiderült, hogy az energiaellátásért felelős hatóság, a Magyar Energia Hivatal akkori elnöke, Horváth J. Ferenc tudott a készülő üzletről, és azt előnyös tranzakcióként prezentálta a kormánynak. A szaktárca egy nap alatt engedélyezte az adásvételt.

Az ügyészség rámozdult

A tulajdonos feljelentése nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda ismeretlen tettes ellen nyomozást indított. Közben az Index cikke miatt Horváth J. Ferenc rágalmazásért és becsületsértésért magánvádas indítványt tett. Mivel hivatalos személynek számított, a magánvád képviseletét az ügyészség hivatalból saját hatáskörbe vonta, és vádat emelt Spirk József ellen.

A vádirat szerint cikkünknek a nyomozásról beszámoló címe (Nyomoznak az Emfesz egydolláros eladása miatt) és a bevezető rész Horváth közreműködéséről szóló mondata ("A Magyar Energiahivatal vezetője azonban részt vett az addigi ukrán tulajdonost kijátszó üzlet titkos előkészítésében") abban a hamis színben tüntette fel Horváth J. Ferencet, mintha ellene is nyomozás folyt volna.

Az egész cikk elolvasása alapján azonban nyilvánvaló, hogy erről szó sem volt, és a szövegrészeket a vád önkényesen ragadta ki és kapcsolta össze. A IV. és XV. Kerületi Bíróság ennek ellenére bűnösnek találta és megrovásban részesítette munkatársunkat, és utalt egy, a cikk miatt készült sajtóper ítéletére, ami az Indexet helyreigazításra kötelezte két, Horváthot nem érintő pontatlanság miatt.

Az ügyészség leállt

Az Emfesz eladásáról előbb jogerősen a hazai igazságszolgáltatás, majd a moszkvai választott bíróság is megállapította, hogy semmis, arra az Emfesz igazgatójának, Góczi Istvánnak nem volt meghatalmazása. Mire azonban Firtasz cége, a ciprusi Mabofi Holdings ismét birtokon belül került volna, a teljesen kivéreztetett Emfeszt felszámolták.

Időközben az Emfesz eladása miatt indult büntetőeljárás is megfeneklett; az ügyben a mai napig nem lehet tisztán látni.A rendőrség kimondta, az ügyészség pedig megerősítette, hogy az Emfeszt eltulajdonították, magyarul ellopták. Az ezzel kapcsolatos nyomozást mégis megszüntették, mert szakértők szerint a cég értéktelen volt. A valótlan tartalmú adásvételi szerződés, azaz közokirat-hamisítás miatt pedig eleve nem is indult eljárás, pedig a nyomozók és az ügyészség szerint az is megállt volna.

Ami viszont folytatódott, az a Spirk kolléga elleni büntetőeljárás volt. Igaz, az ügyészség az Index újságírója ügyében elállt a vádemeléstől: megrovásban részesítették, amit azonban ő nem fogadott el, és végül mégis bíróság elé kellett állnia.

Megrovás, felmentés

Az elsőfokú ítélethirdetés napján, 2011 novemberében Bodolai László, az Index ügyvédje indítványozta, hogy a bíróság hallgassa meg a Firtasz-cég, a Mabofi ügyvédjét, azonban a bíró ezt elutasította, és berekesztette a tárgyalást. Negyedórára visszavonult, majd felolvasott egy hatoldalas, gépelt ítéletet, amitől Bodolainak az a kellemetlen érzése lett, hogy az ítélet már az utolsó tárgyalási nap előtt kész volt.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék az Index cikkét már a teljes terjedelmében vizsgálta, és arra a felismerésre jutott, hogy az nem tartalmaz az energiahivatal volt vezetője becsületét sértő megállapítást. Az ítélet szerint nem csak Spirk jóhiszeműsége nem volt megkérdőjelezhető, de a bíró azt is megjegyezte, hogy az ügyészségnek el kellett volna utasítania Horváth magánvádas indítványát: "nem áll fenn olyan nyomós társadalmi érdek, mely az újságíró foglalkozású vádlott véleménynyilvánításhoz fűződő jogába a büntetőjogi eszközrendszerrel való beavatkozást indokolná". Spirk kollégát bűncselekmény hiányában felmentették.

A többi néma csend

Hogy az egész Emfesz-üggyel ki járt jól, azt máig nem tudni. Azt is homály fedi, hogy a magyar államgépezet máskor csikorgó fogaskerekei miért működtek annyira olajozottan a cégeladás vizsgálatakor, és amikor egy nyilvánvalóan alaptalan vád miatt feljelentettek egy újságírót. Ahogy az se tudható, hogy miért lassult, majd állt le a gépezet olyan látványosan, amikor az egész gyanús ügy felelőseit kellett volna megtalálni és felelőségre vonni.