Ödön
1 °C
11 °C

Orbán Viktor kinevezte Pásztor Istvánt az Információs Hivatal főigazgatójává

2012.09.15. 10:57

Kinevezte Pásztor Istvánt az Információs Hivatal (IH) új főigazgatójává Orbán Viktor kormányfő. A pénteki hatályú kinevezés a Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg. Pásztor István a szervezet élén Pető Tibort váltja. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János kedden azt mondta: Pásztor István dandártábornok kijelölésénél - aki a katonai elhárításnál dolgozott felkéréséig - fontos szempont volt, hogy elhárítói munkáját a rendszerváltozás után kezdte.

A hatályos törvény szerint Magyarországnak négy nemzetbiztonsági szolgálata van: az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, valamint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat.

Az IH polgári hírszerző szolgálat, ami elsődlegesen az országhatáron kívül tevékenykedik. Általános rendeltetése, hogy a külföldre vonatkozó vagy külföldi eredetű bizalmas információk megszerzésével segítse a magyar nemzeti érdekek érvényesülését, működjön közre Magyarország függetlenségének biztosításában és törvényes rendjének védelmében - olvasható a szervezet honlapján.

A Kormányszóvivői Iroda hétfőn közölte az MTI-vel, hogy szeptember 1-jétől a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János gyakorolja az Információs Hivatal irányításával kapcsolatos jogköröket. Az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet jelölte ki az IH irányítására Orbán Viktor miniszterelnököt, aki e feladat ellátására - törvényi felhatalmazás alapján - a Miniszterelnökség szervezeti és működési szabályzatában Lázár Jánost jelölte ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?