Nem vagyunk tojóstyúkok

2012.09.16. 18:42 Módosítva: 2012.09.16. 19:13
Demonstrációval hívták fel a figyelmet a nők jogaira és a nők elleni erőszakra civil szervezetek vasárnap Budapesten, a Kossuth téren.

A Nők lázadása címmel meghirdetett rendezvényen több felszólaló fejezte ki felháborodását Varga István fideszes országgyűlési képviselő hétfőről keddre virradó éjjel, a családon belüli erőszakkal foglalkozó napirendi pont parlamenti vitájában tett kijelentése miatt.

A parlamenti képviselők nem tesznek eleget a nők védelméért, illetve a nők egyenjogúságáért - a civil szervezetek szerint ennek az az oka, hogy a nőket érintő kérdésekben is férfiak döntenek, ezért azt szeretnék, ha a döntéshozásban és a parlamentben is több nő kapna szerepet. A demonstráción többen felszólaltak a jogerősen fogházbüntetésre ítélt Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász védelmében, és kérték hogy Áder János köztársasági elnök - miután a héten hivatalosan is megkapta az erről szóló kérelmet - adjon kegyelmet neki.

A demonstrációt másokkal közösen Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért párt elnöke szervezte. A tüntetéshez a számos civil szervezet között csatlakozott az Amnesty International Magyarország, a Tiszta Kezek a Demokratikus Magyarországért Mozgalom, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Magyar Nők Szövetsége, a Nane, az Egymillióan a demokráciáért és a Napvilág Születésház.

A 200-300 résztvevő között ott volt mások mellett több MSZP-s képviselő, Lendvai Ildikó, Lamperth Mónika, Kormos Kata és Szanyi Tibor, továbbá több LMP-s képviselő, köztük Karácsony Gergely és Kukorelly Endre.

A parlament hétfőről keddre virradóra tárgyalta azt az országos népi kezdeményezést, aminek célja, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállássá minősítését. A vitában felszólaló Varga István egyebek között azt mondta: "azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak". A Fidesz elhatárolódott Varga István kijelentésétől, ellenzéki pártok a képviselő lemondásáért emeltek szót.

Kedd este már demonstráltak ugyanezen indokok miatt a Kossuth téren, a vasárnapi ennek a folytatása volt.