Liberális kurva, tiplizzél!

2012.09.17. 07:58 Módosítva: 2012.09.17. 07:58
A fiatal egyetemista lány szívességet kért, de állítása szerint csak szidalmakat és pofont kapott a szegedi SZIN-en. Máig nem tudja, mivel szolgált rá a bánásmódra, de az eset után megmakacsolta magát, és nem engedett az igazából.

Baranyi Enikő, a Budapesten tanuló 23 éves szegedi egyetemista augusztus 24-én este a barátnőjével kinézett a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) fesztiválra. Nem voltak különösebb tervei, pénzt se akart költeni, ezért nem vett feltöltős fesztiválkártyát se, amivel a SZIN területén fizetni lehet.

120 forintért 200-at

Amikor mégis éhes lett, megkereste a Borpatika nevű szegedi borozó kihelyezett standját, ahol egy másik barátnője pultosként dolgozott. Ő azonban épp  nem volt beosztva, ezért Enikő megkérdezte a pult mellett álló férfiakat, hogy ha ad 200 forintot, venne-e neki kártyával valamelyikük egy 120 forintos zsíroskenyeret.

"Gondoltam, nekem 200-ért is megéri, éhes voltam" – mondja Enikő. A történet ekkor – legalábbis a fiatal lány elmondása szerint – különös fordulatot vett. "Liberális kurvák, húzzatok innen!" – förmedt rá és a barátnőjére egy 30 körüli, szemüveges, kopasz férfi.

Baranyi Enikő még ma, hetekkel később sem érti, mivel sikerült ezt a reakciót elérnie: a hőségben sortot és pánt nélküli felsőt viselt, de mint mondja, se kihívó smink, se semmi egyéb olyasmi nem volt rajta, amivel bármiféle félreértésre okot adott volna, a liberálisozást pedig végképp nem tudja mire vélni. Udvarias volt, és mint mondja, ha azt válaszolják, hogy bocs de nem tudunk segíteni, szó nélkül továbbáll.

Zsíros kenyér helyett sírás

"Teljesen lesokkolódtam, és kérdeztem, hogy ezt miért mondja, és hogy hogy képzeli. Erre megint elhangzott, hogy liberális kurva, lehet tiplizni. Azt mondtam neki, hogy a legszívesebben megpofoznám, mert azt érdemli, de hozzá se akarok érni, amire megint lekurvázott. Meglöktem a poharát, az ital a ruhájára fröccsent. Erre lekevert egy pofont."

Enikő sírva fakadt; mint mondja, fogalma sem volt, hogy mindez miképp történhetett. Leültek, aztán még egyszer visszament megkérdezni, hogy miért történt ez az egész, mire a kopasz férfi ismerőse is elhajtotta. Ezután ment a SZIN-re kihelyezett rendőrposzthoz, ahol azt mondták neki és a barátnőjének, hogy nem kellett volna leönteni a férfit, nem érdemes túl nagy ügyet csinálni a dologból, és lehetetlen egy szemüveges kopasz embert megtalálni egy ekkora fesztiválon. Ennek ellenére a rendőrök visszakísérték Enikő barátnőjét a helyszínre, de a férfi már nem volt ott. Enikő nem vetetett fel jegyzőkönyvet, és feljelentést sem tett – mint mondja, a rendőrök hozzáállása miatt.

Enikő sztoriját barátnője, Zsófi is megerősítette: mikor zsíroskenyeret akartak venni, leliberáliskurvázták és ribancozták őket. Erre Enikő meglökte a férfi kezében a poharat, a férfi megütötte, a rendőrök pedig nem voltak túl segítőkészek. A férfi Zsófi szerint nem tűnt részegnek.

Nem érezte őszintének

Másnap Enikő egy közös ismerősön keresztül a pultos lánytól megtudta, hogy ki az, aki megütötte, és hol dolgozik. A hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal honlapján lévő fénykép alapján aztán azonnal fel is ismerte az illetőt: Markó Csaba volt az, a kabinetiroda vezetője.

Miután beszélt a szüleivel, Enikő úgy döntött, hogy a sajtóhoz fordul, és pár nappal később egy újságírónak elmesélte a történetet. Az illető elkezdett utánajárni az ügynek: felhívta Markót is, aki később visszahívta, és azt mondta, hogy már próbált beszélni Baranyival, aki azonban nem hajlandó találkozni vele.

A kegyetlen liberális állattá lesz

Mivel hivatalos önéletrajzában (pdf) nincs szó pártpreferenciákról, Markó Csabától azt is megkérdeztük, hogy volt-e köze a szegedi Jobbikhoz. Markó szerint nem a pártnak, hanem "egyetemistaként a Jobbik nevű ifjúsági civil szervezetnek" volt a tagja, de még a párttá alakulásuk előtt, 2003-ban megszűnt a tagsága.

A kérdés azért merül fel, mert egy a párt honlapján olvasható 2007 novemberi hír szerint a Jobbik szegedi elnökhelyettese, Markó Csaba tájékoztatót tartott Kübekházán a szegedi I. választókerület megszervezésére szolgáló fórumon.

Markó Csaba az Indexnek elmondta, hogy történészként több tanulmányt is írt Prohászka Ottokár (katolikus püspök, író, politikus, a nemzetiségi hallgatók arányát korlátozó 1920-as törvény, a numerus clausus egyik fő támogatója – M.G.) "közéleti szerepvállalásáról, szociális tevékenységéről, a Nemzetgyűlésben betöltött szerepéről".

Az alábbi, a liberálisok megítélésével kapcsolatos gondolatok a Prohászka nemzetnevelő tevékenységéről szóló Markó-tanulmányból származnak:

"(...) a liberális csak addig liberális, amíg saját elveiről és gondolatairól van szó, ahogy pedig egy másik vélemény fogalmazódik meg, máris a legádázabb harcba kezd annak elnyomására, betiltására és megsemmisítésére. Jól tudjuk, az ember társas lény és nem a megtestesült önzés. A liberalizmus azonban a megtestesült önzés, tehát nem embernek való. Egy liberális társadalomban elzüllik s kivetkőzik magából az ember, állattá lesz kegyetlenségében az egyik, állattá lesz proletárságában a másik. No, persze lehet, hogy éppen ez a cél. Az egyén ne gondolkodjon, tegye azt amit mondanak neki és vásároljon egyfolytában olyan dolgokat, amiről elhitetik vele, hogy nem lehet nélküle élni. Ezzel is bizonyos érdekkörök bankszámláját gyarapítva."

Enikő szerint ez nem igaz: Markó csak azután kereste, hogy az újságíró beszélt vele, és megijedt a médiától. "Bocsánatot kért, sajnálkozott, azt mondta, minden azért történt mert ivott, és arra kért, érjem el, hogy mégse legyen cikk, mert ha lesz, őt kirúgják."

Enikőt nem hatotta meg a kérés: mint mondta, ha Markó magától jelentkezett volna, valószínűleg ejti az egész ügyet, de mivel szerinte csak a sajtótól és a következményektől ijedt meg, nem érezte őszintének a bocsánatkérést. Ráadásul az egyik pultos lány is felhívta, és megfenyegette, hogy ha cikk lesz a dologból, Enikőt is meghurcolják – a hívás Baranyi érzése szerint Markó közbenjárására történt.

Erősen ittas hölgy

A helyi lapnál még nem jelent meg semmi az ügyben. Markó lapunknak cáfolta, hogy bármi is igaz lenne Enikő sztorijából.

"A pultnál álltunk a barátnőmmel. Az említett hölgy tolakodott, miközben rám ömlött a nála lévő italból. Ezt szóvá tettem, amin ő megsértődött és leöntött az italával. Ezután szóváltásba keveredtünk, azt azonban a leghatározottabban visszautasítom – és ezt tanúk sora is megerősíti – hogy bármi tettlegesség történt volna közte és köztem, vagy a hölgy által említett becsmérlő kifejezést használtam volna. Ezt a bíróságon is hajlandó vagyok megerősíteni.  A végén az – érzésem szerint – erősen ittas hölgy kiabálva távozott a pulttól, és egy kisebb társasággal szóváltásba keveredett. Hogy ott mi hangzott el, nem tudom, mert a helyszínt a barátnőmmel elhagytam, mivel – értelemszerűen – leöntött ruhában nem kívántam tovább ott maradni."

Baranyi Enikő szerint viszont nemcsak hazugság, de életszerűtlen is Markó verziója: mivel nem volt mivel fizetnie, ital sem volt nála: csak Markónál volt ital. Részegségről pedig szó sem volt, bár a városban korábban ittak egy kicsit.

Nagy volt a hangzavar

Az első hívás utáni reggel Markó Csaba megadott két nevet és telefonszámot, hogy az illetők elmondják, valójában mi is történt. A két tanú név nélkül nyilatkozott. Egyikük a kérdéses estén a Borpatika pultjában dolgozott. Szerinte rendkívül jelentéktelen esetről van szó: dulakodás történt, Enikő rálöttyintette az italát "Csabára", ezt Csaba szóvátette, Enikő erre szándékosan ráöntötte a maradékot. A szóváltásból semmit se hallott. "Nagy volt a hangzavar, rendőrre, szekuritisra nem emlékszem. Enikő egyedül volt, szerintem a Csaba nem ütötte meg."

A másik, név nélkül nyilatkozó szemtanú egy szakra járt Markóval a szegedi egyetemen. A barátnőjével látogatott ki a SZIN-re a fesztivál első napján, meginni egy sört. Ő sem hallott semmit a szóváltásból, de mint mondja, Markó és a "kisasszony" is "morcosnak" tűnt. Utóbbi véletlenül ráöntötte az italt Markóra, aki erre mondott valamit, mire a maradék ital is Markó ingén landolt. Fizikai bántalmazás nem történt.

A pultos lány állítja, hogy Enikő egyedül volt, a történész szaktárs szerint "talán egy férfival", de nem biztos, nagy volt a tömeg. A párbeszédből pedig egyikük sem hallott semmit.

Felnőtt emberekhez illően

Azzal kapcsolatban, hogy hívta-e telefonon Baranyit, és ha igen, miért, Markó azt válaszolta, hogy azt követően hívta, hogy a lány a sajtóhoz fordult "és újságírók kerestek meg hazug és alaptalan vádakkal. Nem értettem, hogy miért állít a sajtónak olyan dolgokat, amelyek nem történtek meg. Felajánlottam neki, hogy felnőtt emberekhez illően beszéljük meg a történteket."

Markó úgy fogalmazott: „nem értem, hogy miért próbálnak lejáratni a sajtón keresztül, nem tudom, hogy személyes, vagy politikai okai vannak-e, mindenesetre meglehetősen furcsa, hogy az érintett hölgy nem tett feljelentést, nem a rendőrséghez, hanem a sajtóhoz fordult.”

Update! Reggel olvasóink jelezték, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapján már sem Markó Csaba fényképe, sem az önéletrajza nem található.

Update 2! Délután Markó Csaba fényképe visszakerült az eredeti helyére.

Update 3! Markó önéletrajza ismét olvasható.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport