Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb kényszernyudíjazott bíró nyert pert

2012.09.18. 17:16

Az augusztus végi két hasonló döntés után újabb kaposvári bírót helyezett vissza tanácsvezetői tisztségébe kedden a Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság. A nem jogerős döntéssel azt mondták ki: jogellenes volt a köztársasági elnöknek a bíró életkora miatti felmentő határozata.

A felperes, a jelenleg 64 éves bíró a Kaposvári Törvényszék tanácsvezető bírájaként dolgozott június végéig, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) azonban az utolsó két hónapban már felmentette a munkavégzés alól.

A keddi döntéssel a bíróság nem fogadta el az OBH ügyvédjének hivatkozását, miszerint az alaptörvény alapján nincs módja a munkaügyi bíróságnak visszahelyezni eredeti tisztségébe a bírót. Az indoklás szerint a bírák jogállásáról szóló törvény és a munka törvénykönyve akkor hatályos rendelkezései alapján a felmentés jogellenes volt, az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatályú júliusi határozata alapján a bíró szolgálati jogviszonya nem szűnt meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!