Börtönt kapott a lakáshiteles rabló

2012.09.19. 13:49 Módosítva: 2012.09.19. 14:25

Két év letöltendő fogházbüntetéssel sújtotta a Szigetvári Városi Bíróság szerdán azt a férfit, aki januárban, állítása szerint, azért rabolt ki egy takarékszövetkezetet Mozsgón, hogy fizetni tudja lakáshitelét és közüzemi tartozásait. Az ítélet nem jogerős.

A bíróság a férfit rablásban találta bűnösnek, mellékbüntetésül egy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és kötelezte 67 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. A férfi január 26-án fosztotta ki a pénzintézetet, az alkalmazottat gázsprayvel lefújta, majd 477 ezer forinttal elmenekült.

A pénz felét hiteltörlesztésre, közüzemi számlák rendezésére és bevásárlásokra fordította, a fennmaradó részét otthonának kazánházában rejtette el. A férfit néhány napon belül elfogták és eljárást indítottak ellene.

A rabló azzal indokolta tettét, hogy munkahelye elvesztése miatt több hónapja tartozott 2005-ben felvett devizaalapú, kétmillió forint lakáskölcsönének törlesztőrészleteivel, a bank figyelmeztette: felmondja a szerződést, ha nem teljesít.

A férfi attól félt, hogy elárverezik családja házát, és feleségével, valamint két kiskorú gyerekével fedél nélkül marad. Azt mondta, nem látott más kiutat, mint azt, hogy bankrablással szerezzen pénzt.

A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a férfi beismerő vallomását, megbánását, a bankhoz írt bocsánatkérő levelét, büntetlen előéletét, a kár megtérítését, továbbá, hogy két kiskorú gyermekről kell gondoskodnia. Súlyosító körülmény volt, hogy elszaporodtak a vagyon és testi épség elleni bűncselekmények. A büntető tanács az utóbbi miatt sem látott lehetőséget a büntetés felfüggesztésére.

Az ítélet ellen az ügyész hosszabb tartamú, börtönben letöltendő szabadságvesztés kiszabásáért fellebbezett, a vádlott és a védője három nap gondolkodási időt kért, így az ügy a Pécsi Törvényszéken folytatódik.