Dániel Péter nem akar fizetni a Horthy-szoborért

2012.09.20. 15:27
A kereki Horthy-szobor piros festékkel történő leöntése miatt csütörtökön a Siófoki Városi Bíróságon kezdődött büntetőperben a vádlott, Dániel Péter ügyvéd elismerte a cselekményt, de a bűnösségét nem. Az ügyben a bíróság további tárgyalást nem tart, szeptember 26-án hoz határozatot.

A tárgyalásra a vádlott kipában, a szoborállítást kezdeményező független önkormányzati képviselő, Sas Attila pedig Bocskai-ruhában érkezett.

A bíró által ismertetett vádirat szerint a vádlott kisebb kárt okozó rongálás vétségét követte el, amikor idén májusban leöntötte a Somogy megyei Kerekiben frissen felállított, fából faragott, ember nagyságú Horthy-szobrot, és "tömeggyilkos", illetve "háborús bűnös" feliratokat akasztott rá. Akciójáról, amellyel több mint százezer forintos kárt okozott, képeket is közölt az interneten.

Dániel Péter meghallgatásakor közölte, a cselekedet elkövetését igen, a bűnösségét viszont nem ismeri el. Álláspontja szerint nem ő a bűnös, hanem azok, akik egy náci rendszert kiszolgáló, százezreket halálba küldő embernek szobrot állítottak. Szerinte cselekedete jogos politikai tiltakozás és véleménynyilvánítás volt.

Mint kifejtette, akciójával tiltakozni kívánt a mai magyar kormány szélsőjobboldallal történő cinkos összekacsintása ellen is. Azért kényszerült cselekvésre, mert álláspontja szerint ma már szavakkal és jogi úton nem lehet eredményt elérni. Közölte, nem a cselekedetének, hanem a Horthy-kultusz felélesztésének van társadalmi veszélyessége, ezért felmentését kérte, bűncselekmény hiányában.

Sas Attila, a kereki szoborállítást kezdeményező és támogató önkormányzati képviselő azt mondta, hogy az otthona előtti tér Horthy Miklósról történő elnevezését, majd a szoborállítást is támogatta az önkormányzat képviselő-testülete.

A bíró több, a rendőrség által meghallgatott tanú vallomását is felolvasta, köztük a szoborállítást támogató független kereki alpolgármester Csicsai Lászlóét, aki arról számolt be, hogy már 2007 óta törekedtek egy nemzeti kegyeleti park létrehozására, ennek része a Horthy-szobor. Tanúvallomásában az alpolgármester – aki a tárgyaláson is részt vett – közölte: mélységesen elítéli, hogy garázda cselekedettel nyilvánít véleményt egy értelmiségi, megsértve ezzel az emlékmű készítőjét, állítóit és a befogadó települést is.

A tárgyaláson ismertették az ügyben felkért igazságügyi műtárgyszakértő véleményét is, miszerint a kereki szobor műalkotásnak és műemléknek nem nevezhető, dilettáns munka. A szakértő szerint a településnek kötelessége lett volna az illetékes szakhatóságokhoz fordulni a szoborállítás tervével.

Az ügyész pénzbüntetés kiszabását kérte, súlyosbító körülményként értékelve, hogy az utóbbi időkben elszaporodtak a szoborrongálások, enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, valamint beismerő vallomását.

A bíró szeptember 26-ra hirdette meg a határozathozatalát. Dániel Péter a tárgyalás után a sajtó képviselőinek kifejtette, pénzbírságra számít, de nem hajlandó befizetni, ezért kérni fogja, hogy büntetését fogházban tölthesse le. Elmondta azt is: mivel nem érez kellő támogatottságot a demokratikus ellenzék részéről sem, néhány hete visszavonult a közélettől.