Elengedték a hazánkban elfogott gyerekpornóst

2012.09.20. 11:31
Miután a kolumbiai hatóságok nem jelentkeztek időben Pablo Lapeidáért, Magyarországon áprilisban szabadon engedték a gyerekprostitúcióval vádolt Pablo Lapiedát. A férfi azóta szabadon mozog az EU területén.

A gyerekprostitúcióval vádolt spanyol állampolgárságú Pablo Lapieda idén áprilisban szabadon távozhatott magyarországi előzetes letartóztatásából. Ez azért történhetett meg, mert Magyarország hozzájárult ahhoz, hogy Kolumbia kérésére az ellene folyó eljárást ott folytassák le. A dél-amerikai hatóságok azonban a Fővárosi Törvényszék által megadott határidőn belül nem jelentkeztek a férfiért – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az Origóval.

Egy kolumbiai lap szerint a magyar hatóságok korábban beleegyeztek a kiadatásba, de két héttel ezelőtt jelezték, hogy mégsem adják ki Pablo Lapiedát. A KIM szerint ugyanakkor nem tarthatták tovább fogva a gyerekpornók forgatásával vádolt férfit, mivel uniós állampolgár. Így az EU-n belüli hollétéről sem kell tájékozódniuk, amíg nem követ el megint valamilyen bűncselekményt.

Lapieda ellen 2008-ban indult eljárás, mert több fiatalkorú is szerepelt Kolumbiában forgatott pornófilmjeiben. Tavaly év elején elfogták Spanyolországban, de ott a kiadatási eljárás vége előtt kifizette az óvadékot, így szeptemberben szabadon távozhatott, majd megszökött az országból.

Magyarországi elfogása után december 27-én hozzájárult a felgyorsított kiadatási eljáráshoz, amit jeleztek is Kolumbiának. Januárban még menedékjogot is kért hazánkban, amit a bíróság elutasított. A kolumbiai hatóságoknak februárban kellett volna átvenniük a férfit Magyarországon, de nem jelentkeztek. Lapiedát így végül áprilisban szabadon engedte Magyarország. Ha a kolumbiai hatóságok elé kerülne, akár 12 évre is leültethetnék.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport