Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Ipsos: A feliratkozás minden pártot gyengít

2012.09.20. 13:59
Az induló politikai évad leginkább a Fidesznek, másodsorban az MSZP-nek hozott sikert: a Fidesznek 17-ről 19 százalékra emelkedett a támogatottsága, a szocialistáknak 14-ről 15 százalékra bővült a tábora a választókorú népesség körében. A feliratkozástól való távolmaradás miatt minden politikai erőtől hasonló mértékben szakadnak le szavazók, minden negyedik potenciális voksoló "lemorzsolódhat" - állapította meg legfrissebb kutatásának eredményeként az Ipsos.

A közvélemény-kutató 1500 fő megkérdezésével, az ország felnőtt lakossága körében szeptember első felében készített felmérést. A társadalom legnagyobb, a választópolgárok több mint felét összegyűjtő politikai csoportja továbbra is pártoktól távolságot tartóké, s ebben a nyár sem hozott változást.

A Fidesz a nyári hónapokban 16-17 százalékon állt, most 19 százalékra javított, amivel idei legjobb eredményét érte el. Az MSZP a mostani 15 százalékkal beállította a választások óta mért legjobb eredményét. Nem módosult a megalakulása óta a népesség 2 százalékát magához kötő DK támogatottsága sem, de egy kicsivel szűkült az elmúlt időszakban a Jobbik tábora (a korábbi 9-10 százalékról 8 százalékra) s nagyobb mértékben az LMP-é (6-ról 2 százalékra).

Az Ipsos összegzése alapján a részvételüket biztosra ígérő és pártot választók közege továbbra is kis létszámú, ezért a körükben mért adatok tájékoztató jellegűek. Itt, a biztos pártválasztók körében a Fidesz 40, az MSZP 32 százalékos, a Jobbik 17 százalékon áll, az LMP-nek 5, a DK-nak 4 százalékos a tábora.

Jelenleg a választópolgárok bő felének, 54 százalékának van valamilyen mértékű részvételi hajlandósága. A választásokra való előzetes feliratkozásukat 41 százaléknyian valószínűsítik, tehát e szabály esetleges bevezetésével minden negyedik potenciális szavazó távol marad a voksolástól - áll az Ipsos elemzésében.

A lemorzsolódás a cég szerint leginkább az eleve szerény részvételi hajlandóságot mutató alacsony iskolázottságúak körében, valamint az átlagos elmeneteli szándékkal rendelkező vidéki városok lakóinál figyelhető meg: e csoportokban minden harmadik potenciális szavazó nem tervezi a regisztrációt. "A feliratkozástól való távolmaradás nem mutat párthovatartozás szerinti sajátosságokat, mindegyik politikai erőtől hasonló mértékben szakadnak le szavazók" - állapította meg az Ipsos.

Az Ipsos szerint az emberek 36 százaléka kívül tartja magát a politikán, nem kíván regisztrálni és így szavazni sem. A választópolgárok egytizede még hezitál, nem alakult ki markáns álláspontja a nyilvántartásba vételről, és, illetve vagy a szavazáskor való megjelenéséről. A választópolgárok 41 százaléka mind a választási részvételét, mind az ahhoz szükséges feliratkozását valószínűnek tartja. Az előzetes regisztráció azonban egyértelműen csökkenti a részvételt, ugyanis a választásra jogosultak 13 százaléka potenciális szavazónak tekinti magát, de a voksolásra nem kíván előre jelentkezni.

"A szándékokat összegezve megállapíthatjuk, hogy az aktívnak mutatkozó, választási részvételben gondolkodó 54 százalékos csoportból a regisztráció elutasítása miatt 13 százaléknyian lemorzsolódnak. Másként fogalmazva: a voksolást tervezők háromnegyede az előzetes feliratkozást is vállalja, egynegyede viszont nem" - rögzíti az Ipsos.

A cég szerint a fővárosiak választói magatartását egyáltalán nem befolyásolja a regisztráció intézményének bevezetése: 61 százalékuk valószínűsíti a részvételét, 60 százalékuk a feliratkozást. Az átlagosnál kisebb lemorzsolódás várható a diplomásoknál is, 73 százalékuk menne szavazni, 65 százalékuk regisztrálni.

A feliratkozás bevezetése két társadalmi közeget nagymértékben eltántorít a választási részvételtől. A legfeljebb 8 osztályt végzettek részvételi hajlandósága eleve csekély, 42 százalékuk menne el voksolni s mindössze 28 százaléknyian akarják lajstromba vétetni magukat. A vidéki városok lakosságának - függetlenül a népesség számától - a szavazásra való elmeneteli szándéka átlagos (54 százalékos), a regisztrációs hajlandósága viszont alacsony (34 százalékos). Mostani szándékok alapján tehát úgy tűnik, hogy mindkét csoport potenciális szavazóinak egyharmadát a feliratkozás kötelezettsége visszatartja a választási részvételtől; az előzetes jelentkezés miatti lemorzsolódás minden párt szavazóbázisában hasonló mértékű - közölte az Ipsos.

A cég adatai szerint a pártok reménybeli, aktívnak és elkötelezettnek nevezhető szavazói jelenleg mindösszesen 2,3-2,4 millióan vannak. Az Ipsos eredményei azt mutatják, hogy a Fidesznek 900-950 ezer olyan támogatója van, aki nemcsak részt venne a választáson, hanem az ezt megelőző regisztrációt is vállalja. A szocialista párt most 650-700 ezres bázissal számolhat, a Jobbiknak 300-350 ezer fős feliratkozást és voksolást tervező híve van. A DK-hoz és az LMP-hez erősen kötődő választópolgárok száma megközelítőleg 100-100 ezer fő.