Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Látom, hogy a karom ki van lyukadva

2012.09.20. 08:48
Légpuskával lőtte meg a 19 éves fiút Barbacson egy 68 éves férfi. Beismerte a tettét, és a rendőrség garázdaság miatt indított ellene nyomozást, de a fiú anyja szerint ez kevés. A légpuskás merénylőnek korábban is voltak már balhéi.

A Gran Torinótól a Harry Brownig több film is foglalkozott már azzal, hogy mi történik, ha a fiatalok átlépik a nyugalomra vágyó idősek tűréshatárát, és azok a saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást. Hétfőn a Csorna melletti Barbacson valami ilyesmi történt, bár nem leszámolás zajlott, és még csak nem is bűnözőkre lőttek.

Motörhead

A 19 éves Tóth Ádámon egyből látszik, hogy szeret vezetni: egy tuningolt zöld Volkswagen Golffal érkezett haza, éppen akkor, amikor odaértünk. Érdeklődtünk a motor felől, és elmondta, hogy el kellett vinnie otthonról – de nem a hétfői incidens miatt. Régebben egyébként többet motorozott, volt, hogy napi két tank benzint is elégetett.

Megkértük, hogy mesélje el, hogy mi történt hétfőn. Elmondta, hogy aznap délután kettőkor a 86-os úton ment haza Barbacsra. Csak egy póló volt a felsőtestén, és amikor a Simsonjával a faluba ért, a József Attila úton egy nagy csattanást érzett a jobb felkarján. Mivel már régóta motorozik, egyből elvetette, hogy egy bogárnak mehetett neki, hiszen akkor nem fájt volna ilyen iszonyatosan. „Lehet, hogy ráadásul befeszítettél?” – kérdeztük, mire mosolyogva azt felelte: „Lehet, hogy feszítettem, mert talán éppen ráhúztam.”

„Látom, hogy a karomon van egy lyuk, és folyik belőle a vér” – idézte fel azt a pillanatot, amikor megvizsgálta a sérülést. A balról érkezett lövés úgy kapta el, hogy a légpuskagolyó 2-3 centimétert megtett a bőre alatt, ezért később fel kellett vágni, hogy kivehessék a lövedéket. Tóth megkérdezte a barátait, hogy most a rendőrséget vagy a mentőket hívja-e, aztán végül a rendőröket választotta. Elmondta, hogy valószínűleg egy 68 éves férfi lőtt rá, akit a rendőrök ki is hallgattak.

Tégla, gereblye, légpuska

A rokkantnyugdíjas férfi a rendőrségnek beismerte a tettét, és panaszkodott a falu hangos motorosai miatt, de azt állította, hogy nem direkt csinálta, hanem a kertjében célzott valamire, csak eltévedt a golyó. Ez a verzió Kurt Vonnegut Mesterlövész című regényét idézi, amiben egy srác csak úgy kilőtt az ablakon, és véletlenül pont eltalált egy több kilométerre lévő terhes nőt. A történet azért sem tűnik hitelesnek, mert amikor a József Attila utcában megkerestük az idős férfit, láttuk, hogy a kapun és a kerítésen még rések sincsenek. Az akácfák mögött álló házban, ami mellett két kocsma is van, nem nyitottak nekünk ajtót.

Előző este egy pesti nyugdíjas lőtt

A XV. kerületben egy negyedik emeleti 70 éves lakó vitatkozott lakása ablakából egy kutyát sétáltató járókelővel, majd a szóváltást egy lövés követte. Személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett. Az idős férfi ellen garázdaság miatt indult eljárás.

Az utcában többen azt mondták, hogy a férfinak voltak korábban is balhéi. Egyszer például csúnyán összevert valakit egy fél téglával. Egy másik alkalommal pedig lőfegyvert találtak nála, pedig nem volt fegyvertartási engedélye. Ezeket az ügyeket azonban megúszta. A férfi korábban a kocsmában fenyegetőzött már azzal, hogy rá fog lőni a motorosokra, ha még egyszer elmennek a háza előtt. Azt is megtudtuk, hogy a férfi egyszer az egyik barátja után dobott egy gereblyét.

A kb. 700 fős faluban több fiatal is motorozik, de komolyabb összetűzés eddig nem volt.

Motorosüldözések

Nem ritka a motorosok elleni agresszív fellépés. Magyarországon vertek már meg és öltek is motorost, Vietnamban pedig halászhálóval fogták el az idegesítően száguldozó motorosokat:

  • Az utóbbi időben tavaly történt hasonló eset: akkor egy motoros egy bicikliző kislánnyal karambolozott. Bár egyikőjük sem sérült meg, ennek ellenére két férfi és egy nő megtámadta a fiatalembert, és hiába próbált menekülni, kiverték négy fogát.
  • 2008. február 23-án Pécelen egy maglódi, szolgálaton kívül álló crossmotorozó rendőr egy kitaposott füldúton egy derékmagasságban kihúzott, magánterületet védő drótkötélnek ütközött, és felbukott. A 29 éves férfi ezután felállt, tett néhány lépést, majd összeesett, és meghalt. A vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölésért két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.
  • Vietnam egyik városában a rendőrség halászhálóval fogja el a kirívóan szabálytalanul közlekedő motorosokat. A vetőháló lasszószerűen működik, de nem a motorosra hajítják, hanem a motor hátsó kerekét célozza meg, amely azután bekapja a hálót és úgy becsavarja, hogy az megbénítja a járművet. A rendőrség csak a kirívóan szabálytalanul közlekedő motorosokat hálózza be, és azokat is csak akkor, ha azok nem állnak meg felszólításra.