Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Lengyel Szilvia kerülhet Kukorelly Endre helyére

2012.09.20. 08:49 Módosítva: 2012.09.20. 08:50

Az LMP Országos Választmánya Lengyel Szilviát jelöli parlamenti képviselőnek Kukorelly Endre helyére - közölte Heltai László szóvivő. Kukorelly Endre várhatóan még csütörtökön hivatalosan is bejelenti, hogy lemond mandátumáról.

Az LMP Országos Választmánya szerda délutáni ülésén egyhangúlag döntött úgy, hogy Lengyel Szilvia, a testület korábbi tagja foglalja el Kukorelly Endre parlamenti helyét, miután a képviselő hivatalosan is lemond a mandátumáról - mondta el csütörtökön a szóvivő.

Az eset előzménye, hogy a párt Pest megyei kongresszusán augusztusban Lengyel Szilvia már megnyert egy bizalmi szavazást a megyei listáról a parlamentbe bekerült Kukorelly Endrével szemben. Ezt követően szeptember 5-én a választmány egy többórás ülésen hallgatta meg a képviselőt, majd szavazott arról, szeretnék-e, ha a politikus folytatná a parlamenti munkáját. Miután hatan voksoltak mellette és hatan ellene, Kukorelly Endre jelezte, hogy lemond a mandátumáról. A testület ezt a bejelentést egyhangúlag fogadta el.

Az Országgyűlésről szóló törvény alapján a képviselők a házelnökhöz benyújtott írásbeli nyilatkozattal mondhatnak le megbízatásukról. A megbízatás a lemondás benyújtásával megszűnik, ahhoz nem kell a parlament jóváhagyása. Ezért amikor Kukorelly Endre hivatalosan is benyújtja lemondását az Országgyűlés elnökének - ami az MTI információi szerint várhatóan csütörtökön megtörténik - az LMP jelezheti, hogy Lengyel Szilviát delegálják a helyére. A mandátumvizsgálat lezárulta után az új képviselő leteheti az esküjét és megkezdheti parlamenti munkáját.